Search
Close this search box.
Search

Blog Cindy Oudshoorn: Staan patiënten en artsen open voor eHealth?

Waarom niet? Veel mensen realiseren het niet, maar eHealth is absoluut geen nieuwe innovatie in de medische wereld. Een paar jaar geleden werd eHealth geïntroduceerd en sindsdien zijn er veel apps en medische apparaten ontwikkeld. Het is een hele nieuwe wereld met enorm veel mogelijkheden.

Dit wordt ook duidelijk gemaakt tijdens de eHealth Week 2016. Steeds meer patiënten en artsen maken gebruik van de verschillende vormen van eHealth. Deze verandering komt echter langzaam op gang en zelfs met wat tegenzin. Waarom is dat? Staan patiënten en artsen er niet open voor? Zien zij geen voordelen in eHealth?

Geen warm welkom

In 2012 en 2013 werkte ik op een project bij Digitale Zorggids. Het doel was om eHealth en de populariteit van eHealth te onderzoeken. Wat ik mij realiseerde, was dat noch de patiënten, noch de artsen de introductie van eHealth met open armen ontvingen. Om eerlijk te zijn, was ik in het begin ook schuchter. Ons lichaam is onze tempel en die willen we met zorg behandelen. Als er iets mis is met ons lichaam willen we naar ‘onze’ arts gaan zodat hij of zij het probleem kan oplossen. Dat is wat we gewend zijn. Dit geldt niet alleen voor patiënten, maar ook voor artsen. We moeten nog steeds wennen aan het idee om een computer te gebruiken voor je gezondheid in plaats van een vertrouwt gezicht. Ondanks dat ik de geruststellende woorden van mijn arts erg waardeer, heb ik dankzij alle eHealth testen die ik de afgelopen jaren heb uitgevoerd, geleerd dat eHealth ook erg veel voordelen heeft.

Kwaliteit van leven verbeteren

Ondanks dat we artsen onze medische problemen toevertrouwen, is er maar één person meer gekwalificeerd om te zorgen voor jouw lichaam en die persoon…ben jij! Dat geldt helemaal als er gebruik wordt gemaakt van eHealth. eHealth kan iemand helpen bij kleine lichamelijke problemen door instructies of suggesties te geven. eHealth kan ook de kwaliteit van leven van patiënten met ernstige lichamelijke klachten verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door een klein apparaat te dragen dat familie waarschuwt als de patiënt hulp nodig heeft. Deze oplossing kan ervoor zorgen dat ouderen en mensen met een handicap langer zelfvoorzienend te zijn. eHealth kan ook van waarde zijn voor artsen. Het kan artsen helpen om hun werkdruk te verlagen en kan zelfs bepaalde handelingen vervangen. Op deze manier heeft de arts meer tijd voor zijn of haar patiënten.

Nog steeds voorzichtig

Gelukkig realiseren steeds meer mensen wat de voordelen van eHealth zijn, maar we zijn nog steeds voorzichtig als het op eHealth aankomt. We zijn gewend aan het oude systeem en het is moeilijk om iets wat je gewend bent los te laten en om iets nieuws te proberen. Een andere reden dat mensen nog voorzichtig zijn met eHealth is dat eHealth niet de expertise van een arts heeft. Het kan erg geruststellend zijn om volledig te vertrouwen in een arts. Dit zijn zeker belangrijke redenen, maar het neemt niet de voordelen van eHealth weg. We moeten eHealth dan ook niet als vervanging voor artsen zien, maar als een aanvulling op onze artsen en hun traditionele rol. En uiteindelijk zijn onze artsen er altijd om ons te helpen als we ze nodig hebben.

Cindy Oudshoorn
Social media ambassadeur eHealth Week

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?