Search
Close this search box.
Search

Blog Ulco Schuurmans: Hoe slim is het zorghuis?

Van het zogenaamde smart carehome staan met name twee varianten in de picture. Bij ouderen het langer en tegen een betere kwaliteit van leven thuis blijven wormen. En extra comfort in luxe villa’s waarvan de bewoners goed in de slappe was zitten.

De basis is de domotica

De basis van de extra dienstverlening en verzorging in het smarthome is de domotica die een aantal belangrijke huiselijke en hulp- en zorgtaken uitvoert. Dat valt dan weer uiteen in de sectoren het huishouden zelf inclusief de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen, beheer van energie en het milieu, veiligheid, communicatie, verzorging en therapie. Ook de robot heeft hier als verpleegster, hulp en gezelschapsmaatje zijn intrede gedaan.

Wat maakt een smarthome smart?

In de eerste plaats omdat het de noden van de bewoners herkent en daarop actief en interactief inspeelt. De domotica weet precies wie er binnenkomt  en past daar de hospitality op aan. Verlichting, temperatuur, kleur van het licht, mate van luchtvochtigheid, instelling van de zonwering, het meubilair, en audiovisuele systemen noem maar op. Is de bewoner wat ouder, gehandicapt, chronisch ziek of heeft deze psychische beperkingen? Het smart carehome weet precies welke dienst- en hulpverleningsprogramma’s daarbij passen. Via sensoren controleert het slimme zorghuis de bewonersactiviteiten en contacten, belangrijke fysieke parameters en de gangbare meetwaarden bij eHealth. Het smart carehome voorkomt calamiteiten, grijpt tijdig in en weert ongewenst bezoek. Gewenst bezoek of de door het smarthome gebelde hulpverlener herkent het huis met de camera aan de deur en verschaft deze toegang. Geen gedoe met sleutelkastjes meer.

Nieuwe terreinen

De afgelopen twee jaar betrad het slimme zorghuis een aantal nieuwe terreinen op het gebied van eHealth. Als eerste de Quantified Self en Dashboarding bij de eigen Gezondheid Leefstijl en Welzijn (GLW). Ook de (relatief) gezonde bewoners gaan in het slimme zorghuis de eigen GLW managen en regisseren. Fitness aan huis, de complete foodchain (van aankoop van producten, opslag tot bereiden) van gezonde voeding, verbetering van het interieurmilieu en gewoon een veilige & gezonde woonomgeving. Naast het slimme koken hebben we nu ook slim douchen, vaatwassen, (fijn-)stofzuigen, luchtbeheer  en wellness of personal care in het smart home. Bij menig bouwproject zit de domotica er tegenwoordig al standaard in. Je behoeft de GLW slechts op te starten. 

Collectieve preventie

Behalve GLW-bevordering door de bewoners zelf gloort de (collectieve)preventie op afstand. Voorlichtingsprojecten vanuit de GGD, online begeleiding met e-consulten bij de kleinere problemen en e-learning per smartv is al realiteit aan het worden.

Softwarisatie

De voortschrijdende techniek helpt inmiddels al een flink handje mee. Weg met de traditionele homebus voor het verbinden van de componenten voor het slimme huis. Dat gaat  in groeiende mate via IP (Internet Protocol) en software API’s (Application Programming Interface). Het gehele slimme huis wordt gewoon programmeerbaar, de zogenaamde sofwarerisatie. Niet weer allerlei apparatuur erbij plaatsen of moeten vervangen. De aanwezige minicomputers in de smart apparaten en switches zijn simpel om- of bij te programmeren. Heel interessant is de overgang van vastgoed naar flexgoed. De flexibele programmeerbare woning past zich in de tijd aan bij de GLW-ontwikkeling en gezondheid van de bewoners. Er ontstaat een multifunctioneel inzetbare woning.

IOT

Het Internet Of Things is er ook zo eentje. Het smarthome kan alle apparaatjes herkennen en identificeren en aan elkaar koppelen. Het huis kan de (Big)data die zo gemeten gebruiken om – na analyse – te weten hoe te reageren op situaties en ontwikkelingen. Ideaal voor eHealth met wearables en smart sensoren. Een 3D printer in de foodchain voor het vervaardigen van diëten of gezond voedsel. Waarom ook niet?

Bestaande panden?

Hoe moet het dan met al die bestaande niet slimme panden zonder kabels of infrastructuur? Dan kan je WIFI gebruiken of POF. POF is plastic optical fibre en dat kan je gewoon langs de bestaande elektriciteitsleidingen meetrekken. En ondertussen komt Li-Fi er ook aan: honderd keer sneller dan Wi-Fi! Kortom, het smart carehome wordt gewoon steeds slimmer en daar kan eHealth prima haar voordeel mee doen.

Door: Ulco Schuurmans
Arts M&G bij GGD Hart voor Brabant
Adviseur eHealth Zorgbelang Brabant

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?