Continentiezorg op maat

3 januari 2019
Slimme-inco-jeannine
Apps
Blog

Bijna de helft van de bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen heeft last van incontinentie (ongewild urineverlies). Hun incontinentiemateriaal moet dan verschoond worden, maar cliënten kunnen dit niet altijd zelf aangeven.

Er bestaan slimme sensoren die op incontinentiemateriaal bevestigd kunnen worden. Deze sensoren registreren precies hoeveel urine er in het materiaal zit. De sensoren sturen deze informatie naar een app op de telefoon van het verzorgend personeel. Zo weten zij precies wanneer het tijd is om iemand te verschonen. Hoe werkt het? De oplossing bestaat uit drie onderdelen: een sensor in het incontinentiemateriaal, een clip met draadloze verbinding en een mobiele app. Bij het verschonen wordt eerst de clip gekoppeld aan de sensoren in het incontinentiemateriaal. Via de draadloze clip worden de gegevens over het urineverlies naar de app gestuurd. Zorgverleners krijgen in een app informatie over alle bewoners met de slimme sensoren. Doordat ze op de milliliter nauwkeurig zien hoeveel urineverlies de bewoners hebben, kunnen zij de zorg efficiënt plannen. Wanneer het tijd is om iemand te verschonen, kan de clip worden losgekoppeld en weer worden bevestigd aan schoon incontinentiemateriaal.

Voor de professional

Omdat bewoners vaak niet zelf aan kunnen geven wanneer zij urineverlies hebben gehad, is het voor verzorgend personeel een zware taak om steeds handmatig te controleren wanneer bewoners verschoond moeten worden. Bewoners worden daarom soms onnodig verschoond en lopen andere keren te lang met nat materiaal rond of krijgen last van lekkages. Het slimme incontinentiemateriaal is daar een oplossing voor. Deze oplossing wordt dan ook in steeds meer verpleeghuizen en instellingen geïmplementeerd. Als jullie werkplek besluit om het slimme incontinentiemateriaal te implementeren, dan wordt je daarin begeleid door Abena Nova. Bij zorginstelling Philadelphia Zorg wordt al gewerkt met dit incontinentiemateriaal. Zij zijn hier heel tevreden over. In het filmpje zie je hun ervaringen. https://www.youtube.com/watch?v=ZvV3WPVvIDM Dit filmpje is gemaakt in het kader van de ‘Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst’.  Voor de challenge ging het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op zoek naar verpleeghuizen met een goed werkend voorbeeld van technologie die navolging verdient. Doel van de challenge is met nieuwe technologie het werk van de medewerker aantrekkelijker maken en de kwaliteit en veiligheid van zorg vergroten.

Zorg van Nu

Zorg van Nu helpt patiënten om slimme oplossingen in de zorg te ontdekken. Dit zijn digitale toepassingen, handige hulpmiddelen en nieuwe technieken. Er zijn vele sprekende voorbeelden die jou kunnen helpen bij je eigen zorg en gezondheid, of bij het helpen en verzorgen van een ander. Zorg van Nu laat bestaande (digitale) oplossingen zien, maar ook hulpmiddelen waarvan je misschien niet weet dat ze er zijn of hoe je ze moet gebruiken.