Search
Close this search box.
Search

Gezond connected leven in de ervaringseeuw

Het ligt lekker in het gehoor: connected living in The Age of Experience. Het heeft allemaal te maken met het Internet of Things en domotica en viel te horen op recente techbeurzen zoals de CES, IFA en binnenkort de ISE. Wat betekenen deze termen en welke invloed hebben zij op e-health, ons welzijn en circulaire gezondheidszorg?

Zoals de naam al aangeeft gaat het om het (onderling) verbonden zijn: vooral om mensen (en niet alleen generatie Z), slimme apparaten en netwerken (IoT). Die staan met elkaar in verbinding om het leven te veraangenamen, gezondheid en welzijn te bevorderen, vergrijzing aan te pakken en duurzaamheid in huis en stad te brengen. Dit alles gepersonaliseerd, op de maat van de gebruiker en dus met een hoog gehalte aan health hospitality.

IoT vormt een middel voor het onderling verbinden van slimme / smart componenten. Het gaat in de filosofie van de grote techbedrijven zoals Samsung, Sony, Amazon en Apple echter veel meer om het geïntegreerd verbinden van de afzonderlijke deelconcepten van ons leven, werken, wonen een ontspannen (entertainment), gezondheid en welzijn.

Hoe kan je in het connected leven van alledag meer bereiken, genieten van contacten met voor jou belangrijke mensen en ook nog eens tijd besparen om andere leuke dingen te kunnen doen? Het antwoord hierop is de ware e-visie van het slim onderling verbonden zijn.

Nieuwe dimensie dagelijkse activiteiten

Hoe verloopt een ideale dag met connected living? Bij het opstaan is het ontbijt al gereed. De agenda geeft op de smartphone aan waar en wanneer je ergens moet zijn. Diezelfde smartphone regelt de deursloten en plant sportactiviteiten. Medicijnen in nemen en therapeutische oefeningen staan al ingepland waar nodig.

De kleding (laten) e-wassen door slimme wasautomaten en drogers. De sfeerverlichting en het woonklimaat op persoonlijke maat laten instellen. Een playlist voor de muziek in huis samenstellen. Het opladen van smartwatches en mobieltjes. De slaapkamer voorbereiden op een goede nachtrust. De activiteiten verlopen grotendeels (voorgeprogrammeerd) automatisch en de gebruiker krijgt een seintje als de domotica zover is. En je kunt dit alles nog aanvullen met vooraf ingestelde hospitality.

Komt er visite, dan bereidt het slimme connected home de ontvangst, het eten / consumpties en de verder te ondernemen contact- en entertainment gebeurtenissen voor. De bezoekers worden automatisch gedetecteerd en hun komst aangemeld.

Stap naar circulaire gezondheidszorg?

Circulaire e-gezondheidszorg is mede gebaseerd op besparing door preventie aan de bron. Het optimaliseren van gezondheid en welzijn m.b.v. e-health. Connected Living biedt daarvoor interessante perspectieven. Het koppelt gezonder eten, leven en ontspannen. Dit in nauwe samenwerking met smartwatches, coachende apps, slimme keukenapparatuur en fitnessfaciliteiten. Stel verder jouw eigen leefstijldoelen via de quantified self bij de e-health-devices en -apps in.

Mantelzorgers krijgen met connected living meer grip op het bewaken en verzorgen van hun dierbaren. Senioren kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen met een betere kwaliteit van leven.

Balans privé en werk

Connect Living hecht ook veel waarde aan de balans tussen werk en privé. Doe alle taken van de dag en blijf verbonden. Zie in één oogopslag wat er nog te doen is, wanneer rust te nemen en hoe het er met jouw harstslag voor staat. Waar gewenst de juiste rustgevende muziek in de oortjes of verblijfruimte via de familiehub.

Ook hier is de hospitality op maat. Zelf eten koken? Kijk (op afstand) met de smartphone even in de koelkast, zoek een recept voor de robotchef of en bestel zo nodig ingrediënten er online bij. Uit eten? Oriënteer je op restaurants, contacteer mede-eters en reserveer op tijd.

De Age of Experience

Het op persoonlijke maat ervaren maakt steeds meer deel uit van het leven in de roaring twenties van 2020. Techbedrijven zoals Samsung beogen hierbij het optimaliseren van de manier waarop wij ons zelf en onze gezinnen verzorgen en onze huizen personaliseren naar de eigen behoefte. Personal hospitality en de connected family in optima forma!

Neem nu de recente Consumer Electronics Show 2020 in las Vegas. Inmiddels gaat het al niet meer om toekomstmuziek. Gewoon nu of binnenkort al mogelijk en verkrijgbaar. Voortbordurend op wat al op de Internationale FunkAustellung (IFA) te zien was: Artificial Intelligence (AI), slimme hubs op 5G, geavanceerde voice & gesture control, personal robotica en edge computing integreren in onze woon- en leefomgeving. Dat geldt zowel voor slimme gebouwen en woningen als wijken en steden plus de connected car.

De technologische ontwikkelingen brengen veel sneller dan verwacht rijkere en gepersonaliseerde ervaringen plus personal healthcare beleven & regisseren aan huis. Deze ontwikkeling sluit nauw aan op het bouwen van veilige en duurzame steden.

Mensgerichte innovatie

Menno van den Berg (President Samsung Benelux) stelt dat we opnieuw moeten nadenken over onze veranderende diverse persoonlijke leefstijlen. “Het gaat om mensgerichte innovatie bij het bouwen van producten en diensten die problemen oplossen en de levens van de gebruikers verbeteren en gezonder maken.”

Een belangrijke component van deze innovatie is het nieuwe e-niveau voor de persoonlijke verzorging. Op het gebied van bodycare en welzijn, leefstijl en het bevorderen van gezondheid. Het bewaken van de persoonlijke databeveiliging en privacy en mag daarbij niet ontbreken.

In de praktijk van e-health

Als voorbeeld: hartrevalidatie aan huis (HeartWise, Samsung i.s.m. Kaiser Permanente). Een combinatie van smartwatch en app voor het monitoren van de hartslag en dagelijkse activiteiten van de patiënt. De gegevens koppelen direct aan het e-dossier zodat artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en casemanagers de betrokkenen optimaal kunnen begeleiden. De resultaten van deze mensgerichte revalidatie-oplossing aan huis liegen er niet om (zie New England Journal of Medicine).

Bij domotica en ouderen gaat het uiteraard om het langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen met een betere kwaliteit van leven. ‘Grow happy old in your own smart experience home’.

AI vervult een belangrijke rol bij persoonlijke verzorging. Kunstmatige intelligentie herkent, interpreteert en acteert op de persoonlijke zorgbehoefte. Dit met de belangrijke voordelen precies op maat, de mens blijft zelf in de regie op basis van de persoonlijke ervaringen en bespaart tijd plus geld. Zo blijft er meer tijd voor menselijke aandacht en verzorging door zorgprofessionals over.

Voorbeelden hier: Relumino helpt mensen met een visuele beperking weer te kunnen zien. GEMS doet daar voor mensen met een fysieke beperking en ouderen. IGIS (Slimme infraroodcamera) assisteert de brandweer bij het veiliger uitvoeren van hun werk. Dergelijke ontwikkelingen horen bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Fitness-assistent

Op de CES 2020 waren twee interessante assistenten op basis van robottechnologie te zien.

  • De AI-robot Ballie volgt, detecteert en reageert op de bewoner(s). In feite een mobiele moving interface die nauwkeurig inspeelt op de gebeurtenissen, activiteiten en behoeften van zijn ‘baasje’. Ballie kan ook helpen bij de zorg voor en toezicht op ouderen.
  • De combinatie van een soort fitness-exoskelet en visuele AR-bril met persoonlijke coach passen het trainingsprogramma, prestaties van en begeleiding voor exact aan op de deelnemers. Persoonlijker kan het eigenlijk niet. Het Gait Enhancing & Motivation Systeem (GEMS) simuleert situaties zoals een bergbeklimmen en onderwater lopen gewoon in de woonkamer of op kantoor. Tevens geschikt voor de eerder genoemde mobiliteit bij ouderen en fysieke beperkingen.

Het huis dat bij je past

Het begrip flexgoed krijgt een compleet nieuwe betekenis in de Age of Experience. Huizen die geheel flexibel gevormd kunnen worden naar de wensen en gewilde ervaringen van de bewoners. Behalve als woonhuis bijvoorbeeld ook in de vorm van een yogastudie, kunstgalerie of brainstorm huddleroom.

AI, geavanceerde sensortechnologie, en diepgaande data-analyse en geheel nieuwe functies voor beeldschermen, de familiehub en het IOT maken het slimme huis tot een soort ‘levend wezen’ dat de opgedane ervaringen en kennis inzet voor de bewoners. MicroLED-beeldschermen zijn daarbij een manier om gepersonaliseerd naar de wereld te kijken en je in een oogwenk te verbinden met jouw eigen geliefde contacten.

De twintiger jaren van deze eeuw worden een tijdperk van het ontwikkelen van persoonlijke ruimten voor unieke ervaring afgestemd per aanwezige en e-verbonden personen. Een van de grootste veranderingen in de huiselijke sfeer en e-zorg tot op heden. Een betere plek thuis voor iedereen.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?