Programma

Blog
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Hoe cloud de zorg kan helpen patiënten op eerste plaats te zetten

De gezondheidszorg heeft het moeilijk in het digitale tijdperk. Om zorgprofessionals in staat te stellen de beste diensten aan patiënten te verlenen, moet de technologie worden gemoderniseerd. Medische gegevens moeten veiliger en digitaal worden uitgewisseld, zodat zorgprofessionals efficiënter en effectiever kunnen werken met minder administratieve druk en soepele gegevensuitwisseling. Dat is ook de boodschap van ‘Samen vooruit’, het manifest van VNO-NCW en MKB-Nederland dat eerder dit jaar aan minister Bruins (Medische Zorg en Sport) werd aangeboden. Cloudtechnologie kan faciliteren bij de aanpak van problemen zoals intensiever samenwerken en bescherming van privacy.

Tags

Gast auteur

  • Chris Baker, SVP en General Manager EMEA bij Box.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In veel zorginstellingen worden gevoelige patiëntgegevens nog regelmatig onbeveiligd via de mail verstuurd, omdat beveiligde e-mail vaak complex in gebruik is of niet goed aansluit op andere systemen. Ook worden onbeveiligde apps gebruikt voor data-uitwisseling. Dat is niet wenselijk, gezien het gevaar van datalekken en de consequenties daarvan voor de reputatie van de zorginstelling. Zo leidde een fout bij een Utrechtse jeugdzorginstelling tot het lekken van bijna 3.300 gevoelige persoonsgegevens van duizenden jongeren.

Tegelijkertijd is er in de zorg oog voor innovatie en is de adoptie van nieuwe technologie de laatste jaren snel gestegen. Zo blijkt uit het onderzoek ‘Cloud & Sourcing van IT in de Zorg’ van Quint dat inmiddels 86 procent van de instellingen in de zorgsector ervaring heeft met werken in de cloud. De private cloud wordt het vaakst gebruikt, gevolgd door de hybride cloud. Deze ervaring met de verschillende varianten van de cloud zijn van belang in het kader van ‘Samen vooruit’, omdat cloudplatforms veel mogelijkheden bieden om makkelijker, compliant en efficiënt samen te werken.

Eenvoudiger samenwerken

Een cloudplatform biedt gecentraliseerde opslag en beheer van informatie en is zodanig in te richten, dat de juiste bevoegden altijd toegang hebben tot de juiste bestanden. Deze toegang blijft geldig, ook wanneer bestanden bijgewerkt worden. Op deze manier beschikken medewerkers altijd over up-to-date en gecontroleerde data.

Verder zijn bestanden eenvoudig te delen, wat de interne samenwerking verbetert. Ook de externe samenwerking is op deze manier te optimaliseren. Steeds vaker versturen zorginstellingen onderling documenten met hierin gevoelige gegevens. Via een cloudplatform zijn deze documenten binnen een veilige omgeving te delen en te bewerken, zo nodig met geautoriseerde externe partijen. Ook is eenvoudiger in te spelen op de vraag van patiënten om hun eigen medische informatie online te kunnen raadplegen.

Beveiligde patiëntgegevens

In de zorgsector zijn nagenoeg alle gegevens persoonsgegevens. Dat stelt extra eisen aan databeveiliging, het waarborgen van privacy en het compliant blijven aan onder meer de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). De zorgsector worstelt daarmee. Vorig jaar werden meer dan 20.800 datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld, waarvan 29 procent vanuit de sectoren gezondheid en welzijn. Met een cloudplatform is dit aan te pakken, omdat met een dergelijk platform de toegang tot gevoelige inhoud proactief te beheren is. Daarnaast biedt het ondersteuning bij het verwerken van data volgens de vereisten van de AVG.

De patiënt op de eerste plek

In de zorg gaat het uiteindelijk om de patiënt of cliënt. Zij zijn gebaat bij zorgverleners die zich op hun behandeling of zorg kunnen richten. In veel zorginstellingen zijn fax en fysieke post nu nog veel gebruikte communicatiemiddelen, waarbij veel handmatig werk nodig is, wat veel tijd kost – vaak tot een uur per dag –, maar wat ook kan leiden tot verkeerd overgenomen informatie vanwege snelheid. Hoe beter de informatievoorziening over een patiënt en hoe minder handmatig administratief werk voor de zorgverlener, hoe minder fouten er gemaakt worden én des te meer tijd er is voor echte zorg.

Vergrijzing, snelle medisch-technologische vooruitgang en snel oplopende kosten zijn enorme uitdagingen voor de zorgsector. Het is niet voor niets dat er in deze sector sterk wordt gekeken naar technologische oplossingen om goede zorg op de lange termijn te waarborgen en de kosten te beheersen. Moderne cloudtechnologie biedt in dit verband een solide basis door te voorzien in veilige en robuuste communicatie.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Relined digitale zorg

Tags

Gast auteur

  • Chris Baker, SVP en General Manager EMEA bij Box.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen