Search
Close this search box.
Search

Interoperabiliteit, sterke en zwakke schakel

Zorg leveren we met een team, een netwerk, met aan het roer de patiënt als partner en regievoerder. Samenwerken in de zorg en interoperabel zijn is het fundament in deze. Interoperabiliteit is al lang geen nieuw buzzwoord meer in het zorglandschap, maar een uitgangspunt om de optimale zorg aan de patiënt te kunnen leveren. Volgens de Van Dale betekent het: op elkaar afgestemd, in staat onderling te communiceren. En dat is nodig.

Er gebeurt veel om de zorg in een toekomstbestendig model te gieten. Zo zijn we er in Nederland van overtuigd, dat goede en veilige informatie-uitwisseling tussen zorginstellingen en de patiënt bijdraagt aan de juiste behandeling voor de patiënt. Om dit te ijken, zijn er wettelijke aanpassingen en landelijke programma’s, zoals het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling tussen Patiënt en Professional (VIPP programma).

Daarnaast hebben we prioritaire processen benoemd waarbij we ons richten op de Basis Gegevensset Zorg (eenduidige registratie), de verpleegkundige overdracht, medicatiegegevens en landelijke beelduitwisseling. Waarschijnlijk worden hier op korte termijn meerdere processen aan toegevoegd, waaronder de spoedzorg en de inzage van medische gegevens door de patiënt.

Door de professionals in de zorg worden deze processen nauwkeurig geplot op het interoperabiliteitsmodel van Nictiz, waarin we alle componenten van het samenwerken van zorginstellingen-/processen/-techniek benoemen en met elkaar invullen. Het is een leidraad hoe we over instellingen heen de juiste zorg op de juiste plek volgens de afspraken met elkaar kunnen leveren.

Legio mogelijkheden

Er is enorm veel informatie naar wat we in iedere stap in de keten genereren, opslaan en weer delen met de patiënt en zorgprofessional. Er zijn legio mogelijkheden om deze data te analyseren, te interpreteren en van waarde kunnen laten zijn. Voor wetenschappelijk onderzoek, maar ook is het mogelijk met big data-behandelingen steeds specifieker te maken. Data zijn ook van belang voor het beter ondersteunen van de patiënt in zijn beslissingen en het thuis ontvangen van zorg. Daarnaast kunnen we met deze gegevens onder andere voorspellen welke patiëntenstroom te verwachten is.

Toch is er een maar… een zwakke schakel in deze digitale netwerkgedachte waarbij informatie een onderdeel is in het hoge ambitieniveau van de Nederlandse zorg. Deze zwakke schakel komen we tegen als de informatie incompleet, onjuist, inaccuraat of niet bestaand is.

Een eigen rol

Als klinisch informaticus zie ik, dat data, techniek en samenwerking tussen zorgverleners en patiënten een steeds prominentere rol in de zorgketen speelt, maar dat we allen daarin ook een eigen rol spelen. De patiënten krijgen steeds meer kennis over hun zorgproces en de mogelijkheden. Zij gaan, nog meer dan voorheen, er vanuit dat de zorgverlener beschikt over de huidige medische gegevens en dit kan delen met zorgverleners. Ook gebruiken zij hun medische informatie, maar zullen pas de regievoerder kunnen zijn als de kwaliteit van de data goed is en als deze aansluit op de zorgbehoefte. 

Laten we daarom verder kijken in de keten. De informatie gestructureerd vastleggen volgens richtlijnen opdat deze bruikbaar is voor medebehandelaars en patiënten. Aansluiten op bestaande technieken en ervoor zorgen dat ICT-middelen voldoen aan regelgeving. En overall, laten we ons als patiënt, zorgverlener,  ICT-er en zorginstelling de focus hebben op de zorg goedkoper,  eenvoudiger en efficiënter te maken. Met vertrouwen in elkaar en als actor in de zorg het oppakken van de eigen rol in de keten is interoperabiliteit binnen handbereik. Misschien is interoperabiliteit dan de sterke schakel in ons zorgstelsel.

Gastauteur Elserieke Gerritsen – Boersen is klinisch informaticus. Met bijna 10 jaar ervaring in de ziekenhuiszorg voert ze strategische analyses uit en brengt ze beleid in de praktijk in nauwe samenwerking met medische en bedrijfskundige staf op het gebied van digitale strategie, e-health en interoperabiliteit.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?