SingularityU NL Summit: ‘Verander mee. Of verdwijn.’

17 september 2016
Blog
Met een toegangsprijs waarvan iedereen, die niet door baas of anders gesponsord werd, behoorlijk van moest slikken, waren de verwachtingen hoog gespannen. Mindblowing moest het zijn. Met TED-waardige presentaties en een expo waar je U tegen zegt.

Het bood het allemaal. Hoewel… In details toont zich de meester, want niet alle sprekers waren even goed. Zoals een WIFI die hapert. En dat een spreker een beetje uit de bocht vliegt, is helemaal niet erg. Maar dat Neil Jacobstein aan het einde van zijn sessie over AI verkondigde dat het kapitalisme inmiddels problemen als slavernij en kinderarbeid heeft opgelost, schoot bij mij in het verkeerde keelgat en gaf een knauw aan het vertrouwen dat je als bezoeker hebt in de expertise van de spreker. Dat Melanie Swan letterlijk dia’s stond op te lezen. Tja, ach … dat kan gebeuren.

Neuroscience

Geweldig daarentegen was de presentatie van neurowetenschapper Divya Chander, die haar publiek meenam in een spannend verhaal over de mogelijkheden om de hersenen (op afstand) te manipuleren. Volgens Chander gaan de ontwikkelingen in haar vakgebied razendsnel. Zo snel, dat haar team erin slaagde een volledig verlamde vrouw in staat te stellen met haar gedachten een waterfles vast te pakken. Ook een Parkinson patiënt kreeg door elektrische pulsen regie over zijn tremors. Dat zijn met recht levens veranderende ontwikkelingen.

Cultuur is key

Ik vond het enorm belangrijk dat vrijwel alle sprekers duidelijk uitspraken dat cultuur en ethiek een essentiële rol spelen. Want AI, kwantum computing en blockchain bevinden zich nog in een embryonaal stadium. Maar de huidige investeringen van partijen als Apple, Google en Facebook, geven de enorme potentie aan  die deze ontwikkelingen hebben. Deze ontwikkelingen, mits zorgvuldig ontworpen en toegepast, kunnen voor welvaart zorgen voor heel veel mensen. Het kunnen ook disruptieve en ontwrichtende ontwikkelingen worden als we dit niet goed begeleiden.

Hoe dan ook, zijn het ontwikkelingen, waarin de mens zijn rol als mens steeds zal moeten opeisen én nooduitgangen zal moeten inbouwen in al deze systemen. We leven op meerdere vlakken in een kwetsbare wereld. Dat maakte astronaut André Kuipers duidelijk met behulp van prachtige foto’s en een indringend verhaal.

Ik kon helaas alleen de eerste dag lijfelijk aanwezig zijn. De tweede dag heb ik zoveel mogelijk via social media gevolgd.  Lovende reacties op de presentatie van Carlo van de Weijer over Mobility en over Lucien Engelen over de impact van innovatie en technologie op de gezondheidszorg. En uiteraard op het maakbare vlees dat aan de orde kwam in de presentatie van Mark Post over de Future of Food.

Tech Playpark

Ik vond het geweldig om op de expo, die tegelijkertijd gehouden werd, een blik te kunnen werpen op dat kunstmatig vlees dat er echt uitziet als een hamburger. En om verschillende technieken te ervaren en te bekijken, zoals VR, 3D-print, meditatie op basis van jouw hersengolven (MUSE) en de Microsoft Hololens. Dat zou vaker en op veel meer locaties moeten gebeuren naar mijn smaak. Dus ik doe een oproep om technologische speeltuinen te maken (Tech Playpark), waar mensen in de praktijk kunnen ervaren waar deze technologieën naartoe gaan.

Ervaren is heel iets anders dan naar een expert luisteren.  Dat én de behoefte aan duiding is voor mij de les van de Summit. Want duiding, daar ontbreekt het nog enorm aan, terwijl daar just een behoefte ligt. Wat betekent dit allemaal nu voor mij? Voor mijn bedrijf of mijn organisatie? We worden overladen met informatie over toekomstscenario’s. Maar een (be)geleidende hand hoe daar te komen, ontbreekt nog te vaak.

Hoofdredacteur ICT&health