Search
Close this search box.
Search

Van pilot naar POTLOOD

Met een vol hoofd zat ik vorig week in de trein terug naar huis, na een bezoek aan de door Corona uitgestelde openingsmanifestatie van ICT&health in Den Haag. Het volle hoofd was mede ontstaan door de vele mensen die ik in de wandelgangen sprak. Heerlijk! Want die online bijeenkomsten zijn vaak erg handig, maar er gaat toch niets boven elkaar af en toe weer eens IRL tegenkomen. Waarbij de toevallige, onverwachte ontmoetingen zeer waardevol blijken.

Maar dat was niet de enige oorzaak van mijn volle hoofd. Dat waren ook alle ideeën die weer door elkaar buitelden door de vonkjes inspiratie die de sprekers gaven met hun presentaties. De not-to-do list van Egge van der Poel kende ik al uit zijn boek Geheelmeesters, maar werd hier nog eens terecht extra in het voetlicht gezet.

En dat geld geen rol speelt, opgetekend uit de mond van Joep de Groot, voorzitter van de raad van bestuur van CZ, bleek dan weliswaar nét verkeerd begrepen, het tekende ook wel weer het feit dat zorgverzekeraars wel iets meer doen dan alléén maar op de centen letten.

Not-to-do list

Over not-to-do list gesproken. Meerdere malen tijdens dit congres werd opgeroepen om de (nieuwe) pilot van de lijst te schrappen. Ik moest daar wel even van slikken. In mijn praktijk heb ik aan menig pilot meegedaan. En ik doe het nog steeds graag. Al die nieuwe ideeën, die kunnen toch pas echt groeien als we ze gaan uitproberen? De foutjes eruit slijpen? Ik pilot graag, niet alle pilots lukken, maar je krijgt er altijd weer nieuwe kennis door en je helpt een aantal hele goeie ideeën volwassen worden. En nou zou ik niet meer mogen pilotten?

Dit was echter niet de teneur van het verhaal. De kern van waar het om ging was dit: Stop met het eindeloos uitproberen van ideeën, als elders al duidelijk is geworden dat het werkt. Ga dan niet pilotten, maar ga het uitvoeren en opschalen. Aan het werk!

Ja, dan snap ik het. Dan mag ik dus nog steeds nieuwe ideetjes, briljante plannen en ingenieuze ingevingen uitproberen in mijn praktijk. Alleen niet meer onder de naam pilot. Juist. Er duikt een nieuwe naam op, die me dan meer aanspreekt. Aansluitend bij de manier waarop ik vaak mijn praktijk als kraamkamer voor plannetjes gebruik.

Potlood

Ik heb ook al een mooie naam gevonden, ik noem het POTLOOD. Voortaan hou ik me bezig met POTLOOD: Proberen Of ‘T Lukt. Ondertussen Onverschrokken Doorwerken. Aan de slag, voorwaarts!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?