1,5 mln voor studie inzet DNA-diagnostiek bij voorschrijven kankermedicatie

27 maart 2017
Nieuws

Het TANGO Project, een samenwerkingsverband van een reeks in kanker gespecialiseerde medische en onderzoeksinstellingen, krijgt 1,5 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar de inzet van DNA-diagnostiek om beter vooraf te bepalen welke kankermedicatie geschikt is voor specifieke patiënten.

De diversiteit aan nieuwe medicijnen tegen kanker die de afgelopen jaren op de markt gekomen zijn, werken goed voor een deel van de doelgroep. Andere patiënten hebben er echter geen baat bij, maar ervaren wel de bijwerkingen. Daarnaast zijn nieuwe behandelingen vaak erg duur. Betere selectie vooraf is daarom noodzakelijk.

Het TANGO project wil die selectie mogelijk maken, met de inzet van de allernieuwste genetische technieken. De projectgroep ontvangt hiervoor nu een subsidie van 1,5 miljoen vanuit ZonMW, KWF Kankerbestrijding en Zilveren Kruis. TANGO wil voor de gewenste selectie vooral Whole Genome Sequencing (WGS, ofwel next generation sequencing) inzetten. De groep wil WGS inzetten voor het voorkomen van overbehandeling en het op maat inzetten van de meest veelbelovende behandeling voor elke kankerpatiënten. Precision medicine dus.

Kanker ontstaat door veranderingen in het DNA, waarna cellen ontsporen en ongeremd gaan delen. Veel moderne kankerbehandelingen, zoals targeted therapies en immuuntherapieën, werken het beste wanneer er heel specifieke veranderingen of kenmerken in het DNA van de tumor aanwezig zijn. Met WGS kunnen deze veranderingen in het DNA worden opgespoord. Dat levert diagnostische informatie op voor de huidige patiënt, maar ook onderzoeksinformatie om de zorg voor toekomstige patiënten te verbeteren.

Optimale strategie inzet WGS

WGS is volgens TANGO de meest complete manier om DNA-onderzoek te verrichten. Op dit moment gebruiken echter lang niet alle ziekenhuizen in Nederland deze techniek op dezelfde manier. Zij kijken alleen naar bepaalde delen van het tumor-DNA. TANGO wil onderzoeken wat de optimale strategie is om WGS in te zetten. Aan het project werken pathologen, genetici, oncologen, ethici, juristen en gezondheidseconomen van negen verschillende expertisecentra mee. Deze centra werken weer samen met het Center for Personalized Cancer Treatment en de Hartwig Medical Foundation.

De projectleider van TANGO is dr. Valesca Retèl, die werkt in het Antoni van Leeuwenhoek in de groep van Prof. dr. Wim van Harten en aan de Universiteit Twente, samen met hoofdaanvrager Prof. Edwin Cuppen (Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en de Hartwig Medical Foundation in Amsterdam).

Retèl licht toe: "Wij gaan in de eerste instantie kijken hoe WGS kan worden ingezet om de beste behandeling voor patiënten met niet-kleincellige longkanker te selecteren. Dat project zal drie jaar lopen. Als onze aanpak succesvol blijkt, kunnen we het project uitbreiden. Dan gaan we ook kijken hoe WGS optimaal kan worden ingezet bij het zoeken naar de beste behandeling voor melanoom-patiënten.”

De negen samenwerkende centra zijn: het Antoni van Leeuwenhoek, Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+), Erasmus Medisch Centrum (EMC), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), VU medisch centrum (VUmc), Universiteit Twente (UT), Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), voor het beheer van de studiedata, en de Hartwig Medical Foundation (HMF), voor het genereren van WGS-data.