3D Signatures identificeert Alzheimer met wangslijmvlies

31 maart 2017
Nieuws
3D Signatures Inc. maakt het mogelijk om middels een bloedtest of weefselmonster de chromosomen van een patiënt te analyseren. Het bedrijf, wat zijn basis heeft in Manitoba, Canada, ontwikkelde TeloView system, een software platform waarmee zij patronen van telomeren in menselijke cellen analyseren. Zo vergaren zij inzicht in de ontwikkeling van gezonde en zieke cellen. Met een recente klinische studie tonen zij aan dat TeloView Alzheimer kan identificeren aan de hand van wangslijmvlies.

Het onderzoek maakte gebruik van 88 mensen: 44 gezonde vrijwilligers, en 44 patiënten met Alzheimer. Van hen werd een wangslijmvlies monster genomen. TeloView lukte het vervolgens om een onderscheiding te maken tussen de gezonde monsters en de monsters van hen met Alzheimer. Vervolgens lukte het TeloView om de verschil te onderscheiden tussen patiënten met een ernstige vorm van Alzheimer en een milde vorm van de ziekte.

Het toepassen van een monster van wangslijmvlies is een grote stap in de wereld van het diagnosticeren van Alzheimer. De methode is niet-ingrijpend, maar wel erg specifiek. Het vaststellen van de vooruitgang van de ziekte kan een grote verandering teweegbrengen in Alzheimer onderzoek.  

Al toegepast in kankerbestrijding

Een telomeer bevindt zich aan het uiteinde van elke chromosoom, en is een zich herhalend stuk DNA. Telomeren beschermen de genen die aan het eind van het chromosoom liggen tegen beschadigingen. De telomeren zorgen ervoor dat de genomen stabiel blijven, waardoor cellen gezond kunnen groeien. Soms komt het echter voor dat telomeren niet optimaal functioneren, waardoor die stabiliteit verdwijnt. Dit kan de aanleiding zijn tot de ontwikkeling van ziekten, waaronder kanker.

Technologieën die telomeren analyseren hebben nu voornamelijk een plaats in kankerbestrijding van onder andere long- en testikelkanker.

Het inzetten van telomeren heeft meerdere toepassingen. Zo kan het helpen bij het ontdekken, diagnosticeren en monitoren van ziektes. Ook is het mogelijk om vast te stellen hoe een patiënt op behandeling reageert en wat de prognose is. De technologie geeft eveneens informatie die van pas komt bij het ontwikkelen van medicijnen.