5G-proef Eindhoven voor hulp op afstand ambulance

29 maart 2019
Ambulance
Technologie
Nieuws

Vodafone, onderdeel van VodafoneZiggo, heeft met netwerkleverancier Ericsson en de gemeente Eindhoven een intentieovereenkomst getekend met betrekking tot het uitrollen van een aantal 5G-pilots in de stad. De operator heeft hiervoor een testlicentie in de 3,5 GHz-band gekregen van het Agentschap Telecom van het Ministerie van EZK. De focus zal liggen op nieuwe toepassingen die door 5G mogelijk worden, onder meer omdat de opvolger van 4G een veel lagere latency (vertraging) heeft. Ook toestellen op 3,5 GHz zijn hier dan te testen.

Aanpak stijgende zorgbehoeften

De 5G-testfrequentie in Eindhoven is te benutten voor pilots met maatschappelijke impact voor iedereen in de stad, aldus een persbericht van Vodafone. Centraal staat bij de samenwerking: hoe kun je maatschappelijke uitdagingen in steden - zoals stijgende zorgbehoeftes of verkeersproblemen - oplossen met behulp van nieuwe technologieën? Ook andere aspecten, zoals vragen over mogelijke gevolgen voor de gezondheid en ruimtelijke inpassing, krijgen hierbij aandacht, aldus de operator.

Belangrijke aspecten van 5G voor consumenten en bedrijfsleven zijn volgens Vodafone: nog hogere snelheid, meer netwerkcapaciteit, ultrakorte responstijden (‘low latency’) en de mogelijkheid om nog meer verschillende apparaten tegelijk aan te sluiten (‘internet of things’). Betrokken partijen gaan een maatschappelijk commitment aan en richten zich op het opzetten van 5G-testfaciliteiten op een aantal locaties in Eindhoven. Hiertoe heeft het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat tijdelijke frequentieruimte toegewezen.

‘Connected Ambulances’

Het 5G-netwerk is de opvolger van het huidige 4G-netwerk en omvat een combinatie van innovaties die voor het oplossen van bovenstaande uitdagingen kunnen worden gebruikt. Na de zomer van 2019 zullen de eerste pilots van start gaan. Een concreet project in voorbereiding is dus ‘Connected Ambulances’. Dit komt voort uit een samenwerking van VodafoneZiggo en Ericsson met Philips, GGD ambulancedienst en het Catharina Ziekenhuis. Inzet is om met supersnelle 5G-verbindingen al tijdens de rit van een ambulance ‘hulp op afstand’ te bieden bij de diagnose en voorbereiding op een behandeling.

Een vergelijkbaar project met hulp op afstand voor ambulances - zij het zonder 5G-technologie - werd in mei 2017 opgestart. Daarbij werden medische gegevens van een patiënt al vanuit de ambulances naar de Spoedeisende Hulp en het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis gedeeld via een beveiligd systeem. Met de koppeling tussen de patiëntengegevens in de ambulance en het informatiesysteem in het ziekenhuis was het de bedoeling dat het medisch team zich beter kan voorbereiden op de aankomende spoedpatiënt.

De digitale overdracht van patiëntgegevens is door samenwerking van Ambulancezorg Groningen en het Martini Ziekenhuis tot stand gekomen. De Spoedeisende Hulp kan op een scherm zien welke patiënt onderweg is, met welke urgentie en wat de verwachte aankomsttijd is. Als de aankomsttijd wijzigt, verandert dit ‘real time’ op het scherm.