Search
Close this search box.
Search

Ruime meerderheid huisartsen te maken met cyberaanval

Nieuw onderzoek door Accenture en de American Medical Association (AMA) wijst uit dat niet minder dan 83 procent van de huisartsen te maken heeft gehad met een bepaalde vorm van cyberaanval. Ruim de helft (55%) geeft aan zich zeer grote zorgen te maken over de ontwikkelingen op het gebied van cybercrime in hun praktijk. Het onderzoek werd uitgevoerd via een online survey onder 1.300 Amerikaanse huisartsen. De uitkomst is een eye-opener voor ook Nederland.

De zorgen die leven onder huisartsen zijn divers. Bijna driekwart (74%) vreest dat een cyberaanval de continuïteit van de dienstverlening van de praktijk in gevaar zal brengen en 53 procent denk dat de veiligheid van patiënten in gevaar kan komen. Ook denkt bijna driekwart van de respondenten dat medische gegevens in verkeerde handen kunnen vallen.

Bijna een derde (29%) procent van de ondervraagde huisarten verwacht een dag nodig te hebben om te herstellen van een cyberaanval. 64 procent zegt pas vier uur na een aanval alle systemen weer up and running te hebben gehad. Tot de aanvallen behoorden onder meer ransomware, het hacken van netwerken en ongeauthoriseerde toegang tot bestanden.

Voorkeur voor uitbesteden ICT

Ondanks de risico’s vindt 85 procent van de huisartsen het belangrijk dat medische systemen ook buiten de eigen omgeving kunnen worden gedeeld, mits aan alle voorwaarden omtrent security en privacy wordt voldaan.

Over het algemeen doen huisartsenpraktijken hiervoor vaak een beroep op derde partijen. 65 procent zegt hun ICT-leverancier op de hoogte te brengen van een cyberaanval en 37 procent krijgt hiervoor training van hun provider. Iets minder dan de helft (49%) van de praktijken heeft een in-house expert voor security.

Het komende jaar is 33 procent van de respondenten in het onderzoek voornemen telemedicine in te zetten en 28 procent denkt gebruik te gaan maken van patient-generated health data. Ondanks de  mogelijkheden die (nieuwe) technologie biedt, blijven huisartsen sceptisch ten aanzien van de impact op hun dienstverlening en de digitale veiligheid van hun praktijk en hun patiënten.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?