Search
Close this search box.
Search

Vermindering vermoeidheid diabetes patiënten door online therapie

Onderzoek van het AMC, het Radboudumc en het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) toont aan dat een nieuwe cognitieve gedragstherapie via internet helpt tegen chronische vermoeidheid bij mensen met diabetes type-1. Ongeveer drie kwart van de patiënten is na het volgen van deze therapie, niet langer ernstig moe. Ook zijn ze minder beperkt in hun dagelijks leven.

In Nederland kampen ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. Eén op de tien mensen heeft diabetes type-1, de vorm waar het onderzoek zich op richt. Veertig procent van alle patiënten met diabetes type-1 is chronisch moe. Deze patiënten ervaren de chronische vermoeidheid als één van de meest belemmerende gevolgen van de ziekte. Het NKCV,  het AMC  en het Radboudumc ontwikkelden voor deze patiënten Dia-Fit, een cognitieve gedragstherapie via het internet. De behandeling leert patiënten op een andere manier met moeheid omgaan.

Therapie en internetmodules

De Dia-Fit behandeling richt zich op gedachten en gedrag van de patiënt. De behandeling bestaat uit zowel gesprekken met een therapeut als internetmodules die patiënten in de eigen tijd kunnen uitvoeren. De patiënten krijgen oefeningen en tips aangereikt, waarmee zij hun activiteiten beter leren verdelen over de dag, lichamelijk actief te blijven, beter met hun diabetes om te gaan en hun slaap-waakpatroon te verbeteren. De behandeling is af te stemmen op de persoonlijke behoeftes en wensen van de patiënt. Zij kunnen het programma grotendeels thuis volgen.

Significant minder moe

Bij het onderzoek werden 120 diabetespatiënten tussen de 18 en 70 jaar met chronische vermoeidheidsklachten betrokken. Zestig van hen kregen de therapie, de andere zestig niet. Zes maanden na de start van het onderzoek werd de patiënten gevraagd een vragenlijst in te vullen. Deze lijst hielp de korte en lange termijn effecten van het onderzoek te bepalen.

De resultaten toonden aan dat patiënten met de behandeling significant minder moe waren dan patiënten zonder de behandeling. Ongeveer driekwart van de behandelde groep viel na de behandeling niet meer in de categorie ernstig moe. Ook waren de patiënten minder beperkt in het dagelijkse functioneren.

De bevindingen moeten bevestigd worden in langer en intensiever onderzoek, maar de eerste resultaten zijn positief. Het NKCV is van plan de therapie op te nemen in hun reguliere zorgaanbod.
Het onderzoek werd op 25 april gepubliceerd door The Lancet Diabetes & Endocrinology.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?