Search
Close this search box.
Search

Aanmelden voor OPEN programma kan nog tot 15 september

Van alle Nederlandse huisartsenpraktijken heeft inmiddels 94 procent zich al aangesloten bij OPEN. Het programma van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Genootschap Huisartsen (NHG) en InEen werd opgezet om huisartsen te helpen met online inzage. Voor huisartsenpraktijken die nog niet bij OPEN aangesloten zijn is het goed om te weten dat de aanmeldperiode binnenkort definitief eindigt.

Huisartsenpraktijk kunnen aan het OPEN programma deelnemen door zich aan te sluiten bij een regionale coalitie. Deze coalities bestaan uit huisartsenorganisaties zoals LHV-Kringen en zorggroepen. Na 15 september is dat echter niet meer mogelijk. Hier kunnen huisartsen een overzicht krijgen van beschikbare regionale coalities in de buut. Uitleg over het verdere verloop van het aanmeldproces wordt verzorgd door de betreffende regionale coalitie.

OPEN ondersteuning

Het OPEN programma ondersteunt huisartsen bij het regelen van de verplichte online of digitale inzage voor patiënten in hun medische gegevens. Dat wordt onder andere gedaan door een nauwe samenwerking tussen een landelijk programmabureau en de regionale coalities. De ondersteuning behelst onder anderen:

  • geen omkijken naar de aanpassingen in uw HIS;
  • toegang tot geaccrediteerde scholing op maat;
  • patiëntenvoorlichting op maat;
  • ondersteuning van de huisartsencoalitie in uw regio bij het invoeren van online inzage;
  • de optie eenmalig € 2,83 per ingeschreven patiënt en gemoedsbezwaarde te declareren bij de zorgverzekeraar.

Op dit moment zijn 68 regionale coalities van samenwerkende zorggroepen, huisartsenpraktijken en/of andere zorginstellingen gevormd. Uit een enquete van NIVEL bleek vorig jaar al veel huisartsenpraktijken zich al hadden aangesloten bij een regionale coalitie. Een groot aantal was van plan dat dit jaar nog te doen. Inmiddels heeft dat er dus toe geleid dat momenteel 94 van elke 100 huisartsenpraktijken bij een regionale coalitie aangesloten is.

Verplichte online inzage

De Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz), die 1 juli van kracht werd, kent nieuwe verplichtingen binnen de zorg. Patiënten hebben nu het recht op kosteloze elektronische inzage in een afschrift van het dossier en het recht op inzage in de logging. Digitaal kan ook via een USB-stick betekenen.

In de praktijk moet het erom gaan dat iemand via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) in elk systeem van elke zorgverlener zijn of haar gegevens moet kunnen opvragen. Hiervoor zijn stimuleringsregelingen zoals OPEN in het leven geroepen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?