Acht miljoen euro voor smart systems

2 oktober 2019
woman with tablet computer and smart home icons
Financiën
Nieuws

Met het plan worden investeerders gestimuleerd geld te steken in start-ups die gebruik maken van kennis van onderzoeksorganisaties. Het geld komt uit de subsidieregeling Thematische Technology Transfer (TTT) en wordt verdeeld over drie consortia van onderzoeksorganisaties en durfinvesteerders.

Verdeling subsidie

De Universiteit Twente krijgt samen met Delft, Eindhoven, Wageningen en TNO 16 miljoen euro. Daarvan is acht miljoen euro bedoeld voor hun consortium met Innovation Industries dat werkt aan smart systems in bijvoorbeeld auto’s, robots voor thuis toepassingen en productie van voedsel. De andere acht miljoen euro gaat naar hun samenwerking met NBI Investors, voor optimaal (her-) gebruik van materialen en het gebruik van duurzame grondstoffen.

RegMedXB/Dutch CardioVascular Alliance (DCVA), een consortium voor regeneratieve geneeskunde, krijgt acht miljoen euro. RegMedXB stimuleert internationale, multidisciplinaire onderzoekssamenwerking om bijvoorbeeld uit menselijk materiaal nieren, een hart en gewrichten te maken. In het consortium zitten universiteiten, academische medische centra, gezondheidsfondsen, overheden en private partijen. Investeerder BioGeneration Ventures steunt hen.

Krachten bundelen

De TTT-regeling komt uit de middelen van het Toekomstfonds en is bedoeld om onderzoeksorganisaties te helpen kennis te delen en voorziet kennis-startups van startkapitaal. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben de consortia geselecteerd.

De vier Nederlandse technische universiteiten werken op het vlak van valorisatie samen binnen het programma 4TU.Impact. De TU’s bundelen hierin hun krachten om kennis en creativiteit in de technologiesector optimaal te benutten om daarmee de kenniseconomie in Nederland verder te versterken.