ACM keurt fusie AMC, VUmc goed

6 september 2017
Nieuws

De voorgenomen fusie tussen de Amsterdamse academische ziekenhuizen Academisch Medisch Centrum (AMC) en VU medisch centrum (VUmc) is goedgekeurd door toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).

In december 2016 liet de ACM al weten dat er bij onderzoek, opleiding, onderwijs en basiszorg voldoende keuzemogelijkheden zouden blijven na een fusie. Nu concludeert de toezichthouder dat er ook op het gebied van.

De twee Amsterdamse universitair medische centra laten weten verheugd te zijn over de goedkeuring. Zij maakten vorig jaar bekend te willen fuseren om door samenwerking hun activiteiten op het gebied van patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en opleidingen te verbeteren.

Samenwerking op onderzoeksgebied

AMC en VUmc werken inmiddels al samen in acht onderzoeksinstituten. Na een bestuurlijke fusie kunnen ze het wetenschappelijk onderzoek doelmatiger organiseren en worden ze wereldwijd een aantrekkelijkere partner voor grootschalige, internationale en jarenlange studies. Dit is volgens beide organisaties interessant voor studenten en onderzoekers uit binnen- en buitenland.

""

AMC en VUmc verwachten zo snel als mogelijk in 2018 bestuurlijk te fuseren. De Raden van Toezicht en de Raden van Bestuur van beide centra zullen dan uit dezelfde personen bestaan. VUmc en AMC blijven nog wel juridisch aparte organisaties. Voor patiënten, studenten en medewerkers blijven beide ziekenhuizen op de bestaande locaties voorlopig als voorheen functioneren.

Integratie wetenschappelijk onderzoek

Vanaf de daadwerkelijke fusie zetten AMC en VUmc een langjarig proces in gang van voortgaande integratie. In eerste instantie betreft dit vooral de patiëntenzorg en het wetenschappelijk onderzoek. Het uitvoeren van de eerste plannen begint in de loop van 2018; ook daarbij worden de advies- en medezeggenschapsorganen betrokken.

Wouter Bos, voorzitter van de Raad van Bestuur van VUmc en Hans Romijn, internist, voorzitter en decaan van de Raad van Bestuur van AMC, zullen voorlopig samen leiding geven aan de combinatie.