Search
Close this search box.
Search

Actueel overzicht COVID-19 maatregelen per land

Het coronavirus treft, op een paar eilanden na, letterlijk de hele wereld. Overal worden voorzorgsmaatregelen genomen om de COVID-19 crisis te bedwingen en de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Maar welk land doet nu precies wat? En hoe verhoudt de 'intelligente lockdown' van Nederland zich met de maatregelen in andere landen? De COVID-19 Health Systems Response Monitor (HSRM) website geeft daar antwoord op.

De website is met het overzicht van COVID-19 maatregelen en informatie op landniveau is opgezet door de World Health Organisation (WHO) en de European Observatory on Health Systems and Policies. In de COVID-19 HSRM hebben inmiddels meer dan 30 landen informatie over hun aanpak van de coronacrisis gedeeld.

De informatie wordt wekelijks geüpdatet. De Nederlandse informatie is aangeleverd door het NIVEL dat deel uit maakt van het Health Systems and Policy Monitor-netwerk.

COVID-19 maatregelen

De Health System Response Monitor (HSRM) is ontworpen als reactie op de COVID-19-uitbraak om up-to-date informatie te verzamelen en te organiseren over hoe landen reageren op de crisis. De HSRM richt zich primair op de reacties en maatregelen van gezondheidsstelsels, maar omvat ook bredere initiatieven op het gebied van volksgezondheid.

Op de website is per land vrijwel alle informatie te vinden over maatregelen die genomen worden om de COVID-19 crisis te bedwingen. Er zijn in totaal zes categorieën.

  • Voorkomen verspreiding. Zoals social distanding, quarantaine regels etc.
  • Medische voorzieningen en -personeel. Status IC- en beademingscapaciteit, verplegend personeel, beschermende uitrusting etc.
  • Zorgverlening op peil houden. Planning, management en het up-en-running houden van essentiële dienstverlening.
  • Financiering en dekking zorgkosten
  • Bestuur en regelgeving
  • Maatregelen in andere sectoren

De HSRM website is tot stand gekomen naar aanleiding van verzoeken van de WHO-lidstaten in Europa om data en informatie over COVID-19 te delen. Verder was er ook geen overzicht van de maatregelen en wijze waarop de verschillende landen de COVID-19 crisis aanpakken.

Vergelijken maatregelen per land

Op de website kunnen op een eenvoudige en overzichtelijke manier de maatregelen met betrekking tot de hierboven genoemde categorieën van de deelnemende landen met elkaar vergeleken worden. Zo kun je dus op een eenvoudige manier bekijken hoe de Nederlandse maatregelen zich verhouden met die in de ons omringende landen.

Per vergelijking kunnen maximaal vier landen en zestien topics uit de zes categorieën geselecteerd worden. Vervolgens wordt een PDF samengesgteld die gedownload kan worden. Daarin staat alle beschikbare informatie, gesorteerd per topic en per land.

Het Health Systems and Policy Monitor-netwerk verzorgt systematische beschrijvingen van de zorgstelsels in Europa. Dat maakt het op een gestructureerde manier vergelijken van de verschillende zorgstelsels mogelijk.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?