Search
Close this search box.
Search

Adelante zet robottechnologie in bij revalidatie

Zorgorganisatie Adelante (Limburg) werkt aan het toepassen van robottechnologie uit de kernfusie-industrie bij mensen die herstellen na een beroerte. Het grensoverschrijdende onderzoeksproject wordt ondersteund met een Europese subsidie. De eerste testresultaten moeten al deze zomer bekend worden.

In het testcentrum voor Complexe Revalidatietechnologie bij Adelante in Hoensbroek is deze week het Dexterrobot-systeem geplaatst, in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik in de kernfusie-industrie. Deze technologie wordt nu aangepast tot een nieuw systeem dat ingezet kan worden om de arm- en handvaardigheid van mensen na een beroerte te verbeteren. De innovatieve ontwikkeling wordt volgens Adelante uitgevoerd binnen het euregionale i2-CoRT project.

De Dexterrobot kan op afstand objecten, gereedschappen en materiaal in kernfusiecentrales hanteren. Operators moeten, op veilige afstand, letterlijk kunnen voelen wat de robot vastpakt via ‘remote handling’, ofwel ‘gevoel op afstand’. Dexter is ontwikkeld door Oxford Technologies Ltd en wordt gebruikt door Veolia Nuclear Solutions in Didcot in het Verenigd Koninkrijk.

Robottechnologie

In het testcentrum bij Adelante wordt de komende tijd onderzocht in hoeverre de robottechnologie van ‘gevoel op afstand’ gebruikt kan worden om patiënten te trainen die na een beroerte hun arm en hand niet goed meer kunnen bewegen. Het stimuleren van ‘bewegingsgevoel’ tijdens het oefenen van de arm en hand zou idealiter moeten leiden tot aanpassingen in de hersenen, zodat patiënten beter gaan bewegen.

Dat is volgens de onderzoekers erg belangrijk, omdat revaliderende patiënten dan beter in staat zullen zijn om allerlei dagelijkse activiteiten uit te voeren. Adelante heeft de eerste stap gezet om dit onderzoek samen met i2-CoRTpartners mogelijk te maken. Eén van de vervolgstappen is gericht op het onderzoeken van de effecten van dit unieke trainingssysteem, eerst bij mensen zonder beperking en daarna bij mensen met arm- en handproblemen. Het is de bedoeling de eerste testresultaten in de zomer van 2019 bekend te maken.

i2-CoRT project

Het i2-CoRT project wordt in het kader van Interreg V-A Euregio Maas-Rijn uitgevoerd met ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en enkele Euregionale overheden.

De partners in het i2-CoRT-project zijn Adelante, Jessa Ziekenhuis en Revalidatiecentrum Herk-de-Stad, Universitair Medisch Centrum Luik, Universitaire medische faculteit van Aken, Universiteit Hasselt, Universiteit Maastricht, Universiteit van Luik, Technische Universiteit Eindhoven, Zuyd Hogeschool, Hogeschool PXL, Pôle MecaTech ASBL, WeLL.

Het doel van i2-CoRT is om state-of-the-art kennis en ervaring samen te brengen van revalidatiecentra, kenniscentra, (mkb) bedrijven, organisaties in de gezondheidszorg en patiënten (organisaties) om innovatie en implementatie van revalidatietechnologie te bevorderen en te versnellen. i2-CoRT staat voor ‘Innovation and Implementation accelerator for Complex Rehabilitation Technology’.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
Volg jij ons al?