Adelante: zorgprofessionals positief over digitale toepassingen

18 februari 2022
Revalidatie-thuis
Digitalisering
Nieuws

Revalidatie-instelling Adelante (Hoensbroek) is al geruime tijd bezig met digitale zorgtoepassingen zoals videocommunicatie met Teams en het online oefenportaal van Telerevalidatie.nl binnen de reguliere revalidatiebehandeling. Uit een onderzoek onder de zorgprofessionals van Adelante blijkt dat beide digitale toepassingen zeer positief ontvangen zijn.

Zowel de tevredenheid als de ervaren gebruiksvriendelijkheid zijn zeer hoog. De diverse knelpunten – zoals gebrekkige digitale vaardigheden - worden de komende tijd verbeterd. De positieve resultaten benadrukken volgens Adelante de kansen en mogelijkheden die digitale toepassingen bieden in de veranderende zorgwereld, waarin digitale zorg onderdeel wordt van de reguliere zorg bij Adelante.

Gebruikerservaring digitale toepassingen

In december 2021 heeft het Adelante Kenniscentrum de eerste meting van de gebruikerservaring uitgevoerd bij diverse zorgprofessionals die gebruikmaken van de digitale zorgtoepassingen. Met digitale vragenlijsten is de gebruikerservaring gemeten en zijn kansen en knelpunten voor de toekomst geïdentificeerd om de verdere implementatie te bevorderen.

Gemiddeld gaven de ondervraagde zorgprofessionals een 4,4 op een schaal van 1-5 als het ging om de tevredenheid over het gebruik van Microsoft Teams. De gebruiksvriendelijkheid van de toepassingen kreeg met 72 op een schaal van 1-100 een ruime voldoende.

Het merendeel van de respondenten (93%) is van plan om videocommunicatie als onderdeel van de reguliere behandeling te blijven inzetten. En iedereen geeft aan deze vorm van communicatie met cliënten aan te zullen raden aan collega’s die erover nadenken om ermee te beginnen.

Voor wat betreft het oefenportaal van Telerevalidatie.nl ligt de tevredenheidsscore eveneens op 4,4, terwijl de zorgprofessionals die ermee werken de gebruiksvriendelijkheid gemiddeld 76,3 uit 100 geven. Iedereen is van plan om het platform in te blijven zetten als onderdeel van hybride zorg en zal het aan collega’s aanraden.

Voordelen en uitdagingen

Revalidatie op afstand levert zowel voordelen als uitdagingen op, stellen de ondervraagde zorgprofessionals.

Voordelen ten opzichte van traditionele revalidatie zijn onder meer:

  • Beter zicht op thuissituatie patiënt en makkelijker om directe omgeving te betrekken.
    Minder reistijd/kosten patiënt.
  • Flexibel in planning, onafhankelijk van vaste werkplek.
  • Vergroten zelfmanagement patiënt en beter zelfstandig oefenen.
  • Alle informatie op één plek en eenvoudig toegankelijk.
  • Groter bereik (meer patiënten in behandeling).

Als uitdagingen werden onder meer genoemd:

  • Digivaardigheidsniveau patiënt en therapeut.
  • ICT-problemen / digitale middelen niet beschikbaar.
  • Missen van fysiek contact.
  • Tijdsinvestering (in leren omgaan met en gebruik van toepassingen).
  • Niet iedereen vertrouwd met digitale zorg.

Revalidatie op afstand

Adelante kreeg in oktober 2020 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en ZonMW een subsidie vanuit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) om haar plan voor revalidatie op afstand en de uitrol van e-health toepassingen uit te bouwen. De SET-subsidie werd gebruikt voor thuisrevalidatie-oplossingen zoals beeldbellen met een behandelaar via zoom en eerdergenoemde platform Telerevalidatie.nl.