Search
Close this search box.
Search

Adriaan Blankenstein per 1 september nieuwe voorzitter VZVZ

Adriaan Blankenstein volgt per 1 september 2018 Antoon Kuijpers op als voorzitter van de Raad van Bestuur van VZVZ. Kuijpers heeft de functie van voorzitter het afgelopen jaar tijdelijk uitgeoefend. Met de benoeming van Adriaan Blankenstein pakt Antoon Kuijpers zijn oorspronkelijke functie als lid van de Raad van Bestuur VZVZ weer op.

Adriaan Blankenstein heeft ruime ervaring opgedaan als bestuurder in zowel het ICT-werkveld als ten behoeve van de gezondheidszorg, zo laat beheersorganisatie VZVZ weten, veelal in complexe stakeholder-omgevingen. Hij heeft ruime ervaring met het aansturen van grote en kleine organisaties, bij zowel de overheid als commerciële organisaties.

Beter inspelen op veranderingen

Antoon Kuijpers heeft de positie van voorzitter van de Raad van Bestuur tijdelijk ingevuld. Hij heeft in die periode leiding en invulling gegeven aan het veranderproces van de governance van VZVZ. Met de nieuwe besturingsstructuur kan VZVZ volgens Kuijpers nog beter inspelen op veranderingen in het werkveld.

“Een actueel voorbeeld daarvan is de ontwikkeling dat de patiënt in 2020 elektronisch over zijn eigen medische gegevens moet kunnen beschikken. Patiënten krijgen nu een grotere rol in de governance. Deze belangrijke verandering is nu afgerond en daarmee is dit het geschikte moment voor de nieuwe samenstelling van de Raad van Bestuur.” De Raad van Toezicht en de Ledenraad van VZVZ hebben volgens VZVZ met vertrouwen ingestemd met deze wijziging van de besturingsstructuur.

Beheer elektronische uitwisselsystemen

VZVZ profileert zich als de organisatie die afsprakenstelsels, zoals rond het Landelijk Schakelpunt (LSP), in gebruik en in beheer kan nemen. Het is hiervoor opgericht door zorgaanbieders nadat in 2011 een landelijk EPD door de Eerste Kamer vanwege zorgen over privacy was afgeschoten. Het gaat vooral om elektronische uitwisselingssystemen in de gezondheidszorg. Doel is om goede en veilige gezondheidszorg voor de patiënten in Nederland te bereiken.

Daartoe beheert VZVZ uitwisselingssystemen die er voor zorgen dat de juiste medische informatie op het juiste moment de juiste behandelaar ter beschikking staan. De recent opgerichte stichting MedMij zal het servicecentrum van VZVZ vragen beheerprocessen voor haar uit te voeren.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Mayo Clinic
Nieuwe Solutions Studio wil katalysator zijn in zorgtransitie
Volg jij ons al?