Search
Close this search box.
Search

AI-algoritme voor digitale pathologie bij Radboudumc

Het Radboudumc start, als eerste in Nederland, met de implementatie van een AI-algoritme voor klinische diagnostiek in de pathologie. Daarvoor werkt het ziekenhuis samen met Aiosyn. Het algoritme is ontwikkeld voor de geautomatiseerde kwaliteitscontrole van gedigitaliseerde histopathologische weefselglaasjes. Dankzij het AI-algoritme kan het Radboudumc beschikken over constant kwaltitatief hoge beelden voor klinische diagnostiek.

Voor de toepassing van digitale pathologie worden de betreffende weefselglaasjes gedigitaliseerd, voordat ze door de patholoog onderzocht worden. Deze weefselglaasjes kunnen heterogeniteit vertonen. Die ontstaan tijdens het voorbereidende proces, zoals fixatie en doorvoeren, snijden, kleuren en inscannen.

Momenteel wordt de kwaliteitscontrole van die gedigitaliseerde weefselglaasjes nog steeds visueel uitgevoerd. Dat is niet alleen een omslachtig proces, maar ook zeer arbeidsintensief, waardoor de verwerkingscapaciteit relatief laag is.

AI-algoritme voor digitale pathologie

Het AI-algoritme is ontwikkeld door Aiosyn, een spin-off van het Radboudumc. Daarmee kunnen de gedigitaliseerde weefselglaasjes automatisch op de meest voorkomende artefacten gescand worden. Denk bijvoorbeeld aan onscherpte en weefselvouwen. Met de implementatie van de AI-oplossing in d klinische routine van pathologie heeft het Radboudumc de primeur in Nederland.

Het AI-algoritme voor de kwaliteitscontrole draait op het platform van Aiosyn. De samenwerking tussen het Radboudumc en Aiosyn betekent dat het AI-algoritme volledig zal worden geïntegreerd in de standaard pathologie-workflow. Het algoritme signaleert vervolgens artefacten en stroomlijnt de workflow. Onder andere door automatisch opdracht te geven voor bijvoorbeeld het opnieuw scannen van het weefselglaasje. “Geweldig om te zien dat we kunstmatige intelligentie nu écht gaan inzetten voor verbetering van onze zorg”, vertelt Jeroen van der Laak, hoogleraar in het Radboudumc en CSO van Aiosyn.

Meerwaarde AI voor diagnostiek

De meerwaarde van AI, kunstmatige intelligentie, voor klinische diagnostiek en pathologie is de afgelopen jaren al diverse keren aangetoond. In het diagnostisch proces van veel ziekten, zoals kanker, is pathologie onmisbaar. Eerder dit jaar ontving Aiosyn voor de ontwikkeling van haar AI-platform voor klinische diagnoses nog een financiële injectie van LUMO Labs.

Het bedrijf ontwikkelt AI-aangedreven algoritmen die worden geïntegreerd in de standaard histopathologie-workflow. Daarnaast versnelt Aiosyn dankzij algoritmen de innovatie in bedrijven voor biofarmacie en diagnostiek.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?