Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
31 januari 2020
Artikel delen

AI for Health moet wereldwijde gezondheidszorg verbeteren

Microsoft heeft deze week ‘AI for Health’ gelanceerd. Een vijfjarig gezondheidsprogramma ter waarde van 40 miljoen dollar en onderdeel van het AI for Good initiatief. Deze programma’s komen ten goede aan organisaties die met de inzet van kunstmatige intelligentie techologie de grootste gezondheidsuitdagingen ter wereld willen aanpakken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

“Kunstmatige intelligentie heeft de potentie om enkele van de grootste humanitaire uitdagingen aan te pakken, zoals het verbeteren van de gezondheid. Als we deze krachtige technologie beschikbaar stellen aan experts die dit probleem aanpakken, dan worden er sneller oplossingen gevonden voor de grote problemen en zullen die oplossingen beter bereikbaar worden voor achtergestelde bevolkingsgroepen. Dat zijn de belangrijkste redenen waarvoor we AI for Health in het leven geroepen hebben”, aldus Brad Smith, president van Microsoft.

Dat AI een toegevoegde waarde heeft voor de kwaliteit van de zorg is hier al vaker te berde gekomen. Kunstmatige intelligentie is een van de belangrijkste speerpunten van de moderne technologie waarbij digitale ontwikkelingen onze wereld diepgaand zullen hervormen. De hervorming en digitalisering van de gezondheidszorg is misschien wel de meest urgente toepassing. Op dit moment, zo stelt Microsof, is minder dan vijf procent van de AI-professionals werkzaam in de gezondheidszorg en -ontwikkeling of non-profit organisaties. AI for Health moet voor verandering zorgen in die ongelijke verdeling.

AI inzetten voor verbetering van de zorg

Met AI for Health zal Microsoft ervoor zorgen dat non-profitorganisaties, universiteiten en onderzoeksorganisaties toegang hebben tot de nieuwste technologie, resources en technische experts. Zodat AI geïmplementeerd kan worden om onderzoek te versnellen, inzichten te genereren en de toegang tot zorg te verbeteren. Het AI for Health initiatief zal zich richten op drie belangrijke gebieden:

  • Quest for Discovery. Medisch onderzoek versnellen om preventie, diagnoses en behandeling van ziekten te bevorderen.
  • Global Health Insights. Het vergroten van het gezamenlijke begrip van sterfte en levensduur om bescherming te bieden tegen wereldwijde gezondheidscrises.
  • Health Equity. Vermindering van de ongelijkheid op gezondheidsgebied en verbetering van de toegang tot zorg voor achtergestelde bevolkingsgroepen.

De inspanningen van Microsoft zullen voortbouwen op bestaande samenwerkingen met organisaties om dringende problemen op te lossen. Denk daarbij aan het vinden van de oorzaak voor Wiegendood, Sudden Infant Death Syndrome (SIDS), het uitroeien van lepra, het detecteren van diabetische retinopathie om blindheid te voorkomen en het bouwen van een ecosysteem dat veilige uitwisseling van biomedische gegevens mogelijk maakt.

Eerste AI for Health projecten

Met de aankondiging van de start van AI for Health zijn ook de eerste projecten bekendgemaakt die financiering zullen ontvangen. Daarbij zitten onder andere BRAC, Fred Hutchinson Cancer Research Center, Intelligent Retinal Imaging Systems (IRIS), Novartis Foundation, PATH en Seattle Children’s Research Institute.

“Landen als Bangladesh, waar BRAC werd opgericht, hebben de afgelopen drie decennia enorme vooruitgang geboekt op het gebied van gezondheidsgelijkheid. Helaas heeft ten minste de helft van de wereldbevolking nog steeds geen toegang tot essentiële gezondheidsdiensten. In de gebieden waar wij actief zijn, in Azië en Afrika, zien we een enorm potentieel voor het gebruik van geavanceerde data-analyse en AI om de kloof te overbruggen tussen ‘gezondheid voor sommigen’ en ‘gezondheid voor iedereen’, zegt Asif Saleh, uitvoerend directeur van BRAC.

“Het ontsluiten en delen van gegevens is van cruciaal belang voor het ontdekken van nieuwe manieren om kanker te behandelen en uiteindelijk te genezen. Dankzij de nauwe samenwerking met Microsoft kunnen we nieuwe ontwikkelingen in AI, machine learning en cloud computing benutten om innovatie te stimuleren en nieuwe wegen te openen voor het voorkomen en behandelen van kanker en aanverwante ziekten”, aldus Dr. Raphael Gottardo van het Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Diabetes, lepra en wiegendood

“Diabetes is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij volwassenen in de VS; 95% van het verlies van het gezichtsvermogen is echter te voorkomen door moderne therapieën zoals het diabetische netvlies onderzoek (DRE). Door het gebruik van AI in onze diagnostische software kunnen we verder opschalen om ook achtergestelde bevolkingsgroepen te bereiken en een einde maken aan vermijdbare blindheid bij Diabetes patiënten”, stelt Dr. Sunil Gupta van Intelligent Retinal Imaging Systems (IRIS).

“Lepra is een van de oudste bekende ziektes bij mensen, waar nog steeds 2 tot 3 miljoen mensen aan lijden. De voornaamste focus ligt op de ontwikkeling van interventies die erop gericht zijn de overdracht van de ziekte te onderbreken. Het gebruik van AI is transformerend en een doorbraak in hoe we die ontwikkeling kunnen versnellen en ons werk kunnen opschalen om de mensen in nood te bereiken”, aldus Dr. Ann Aerts, hoofd van de Novartis Foundation.

“Recente samenwerkingen met het Microsoft data science-team hebben al aangetoond hoe AI de kwaliteit van onderzoek verbetert door ons te helpen belangrijke antwoorden te vinden over ademhalingsstoornissen en oorzaken van kindersterfte zoals wiegendood”, zei Dr. Nino Ramirez van het Seattle Children’s Research Institute.

“Bij PATH richten we ons op het gebruik van innovatie om barrières te slechten, zodat iedereen de gezondheidszorg kan krijgen die hij nodig heeft. Samen met Microsoft zijn we van mening dat AI krachtig genoeg is om ons te helpen alle gemeenschappen te bereiken, ziekten te identificeren en de manier waarop zorg verleend wordt te verbeteren, zegt Jeff Bernson van PATH.

AI for Health onderdeel van AI for Good

Het AI for Health programma maakt deel uit van Microsoft’s bredere AI for Good initiatief. Daarin wordt 165 miljoen dollar gestoken in het faciliteren van mensen en organisaties om een positieve impact op de samenleving te creëren en de meest uitdagende problemen van deze wereld aan te pakken. AI for Good bestaat uit de volgende deelprogramma’s: AI for Accessibility, AI for Cultural Heritage, AI for Earth, AI for Health and AI for Humanitarian Action.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen