Search
Close this search box.
Search

AI inzetten voor betere diagnose COVID-19 longschade

Patiënten die getroffen worden door COVID-19 en in het ziekenhuis behandeld moeten worden, moeten na genezing vaak (langere tijd) onder behandeling blijven voor de geleden longschade. Het consortium ICOVAI werkt aan de ontwikkeling van AI-technologie waarmee de betreffende longschade beter geanalyseerd kan worden. Die analyse kan ook bijdragen aan de keuze voor de juiste behandelmethode.

De vakgroep Radiologie – Nucleaire Geneeskunde van VieCuri is een van de 25 partners die deelneemt aan het ICOVAI consortium. Op dit moment is de beoordeling van door COVID-19 beschadigd longweefsel nog een zaak voor de radioloog die de CT-scans bekijkt. Kunstmatige intelligentie moet de radioloog helpen bij die beoordeling zodat COVID-19 longschade diagnoses met meer zekerheid gesteld kunnen worden.

Betere diagnose COVID-19 longschade

De longschade die door COVID-19 veroorzaakt wordt is goed te zien op CT-scans. Voor de ontwikkeling van het AI-algoritme worden geanonimiseerde scans en informatie van patiënten gebruikt voor het leerproces. De computer vergelijkt de CT-scans een zo wordt uiteindelijk een gestandaardiseerde AI-tool ontwikkeld

“We moeten nog een aantal stappen doorlopen. We hopen aan het einde van dit jaar meer bekend te kunnen maken. Dan kan de applicatie nog een bijdrage leveren aan een eenduidige behandelkeuze van COVID-19 patiënten. De applicatie analyseert de CT-scans van de longen en geeft een indicatie hoeveel longweefsel is aangetast door COVID-19. Gelukkig kan de AI die nu wordt ontwikkeld ook wellicht in de toekomst voor andere beoordelingen worden gebruikt”, zo vertelt Carsten Arnoldussen, interventie-radioloog.

AI binnen de medische wereld

Het beoordelen van röntgenfoto’s en CT- of MRI-scans met behulp van AI-algoritmen is een ontwikkeling die op meerdere medische gebieden speelt. Zo wordt bij het Bravis ziekenhuis AI-software ingezet bij het opsporen van diverse afwijkingen, van hersenbloedingen tot fracturen en longembolie. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge ontwikkelden een AI-algoritme dat in staat is hersenletsel te herkennen.

Maar AI wordt ook al ingezet bij de diagnose van COVID-19. Een onlangs speciaal ontwikkeld AI-algoritme is in staat de effecten van het coronavirus in bloed te herkennen.

Consortium ICOVAI

Het Limburgse VieCuri ziekenhuis is een van de 25 deelnemende partners binnen het ICOVAI consortium waarin onder andere ook het Albert Schweitzer ziekenhuis, het Erasmus MC en de Universiteit van Edinburgh deel van uit maken. Gebruikmakend van de expertise van aangesloten ziekenhuizen, instellingen en industriepartners, ontwikkelt ICOVAI oplossingen voor:

  • Detectie van COVID-19, om een grotere capaciteit voor eerste testen bij verdachte patiënten mogelijk te maken
  • Differentiatie tussen COVID- en niet-COVID CT-verschijningen, als leidraad voor risicobeheer
  • Kwantificering van de ernst van de ziekte om de juiste follow-up van de patiënt te vergemakkelijken
  • Prognosevoorspelling, om de waarschijnlijkheid te bepalen dat een patiënt IC-zorg nodig heeft
  • Webgebaseerde DICOM-viewer voor externe toegang, weergave en delen

ICOVAI is voortdurend op zoek naar nieuwe, medische en industriële, partners om het consortium verder uit te breiden en de slagkracht te vergroten.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?