Search
Close this search box.
Search

Amerikaanse bedrijven pompten in 2017 miljarden in digitale zorg

Amerikaanse technologiebedrijven waaronder Apple en Google investeerden in de eerste elf maanden van 2017 een slordige 2,7 miljard dollar in digitale zorg. Dat schrijft de New York Times op basis van cijfers van onderzoeksfirma CB Insights.

Werd In 2012 nog slechts 277 miljoen dollar in digitale zorg geïnvesteerd door de top tien van Amerikaanse technologiebedrijven, steeg dit bedrag naar 2,7 miljard dollar eind 2017. Volgens marktonderzoekers nemen de investeringen alleen maar toe naarmate het voor die bedrijven duidelijker wordt dat digitale gezondheidstoepassingen een cruciale rol kunnen gaan spelen in het leven van hun eindgebruikers.

Elk technologiebedrijf zet daarbij in op de mogelijkheid dat hun product of dienst de gezondheid, lichamelijk en/of geestelijk, kan verbeteren. Zo zet Apple in op consumentenproducten voor zijn iPhone-klanten, biedt Microsoft online storage en analytics terwijl Google data voor zijn rekening neemt.

En dan zijn er nog leveranciers als IBM, dat met zijn cognitieve oplossing Watson Health het voor ziekenhuizen mogelijk maakt om grote hoeveelheden medische data binnen korte tijd te kunnen analyseren.

Zoeken naar toegevoegde waarde digitale zorg

Critici menen echter dat digitale zorg momenteel onderdeel is van een technologiehype en dat er nog te veel losse eindjes liggen om te spreken van een duurzame ontwikkeling. Niet alleen leven er vragen omtrent de medische validiteit van sommige apps en diensten, maar liggen er ook zware dossiers zoals security en privacy op tafel.

Sowieso blijven technologiebedrijven gretig naar de gezondheids-markt en wordt geïnvesteerd in nieuwe technologieën die toegevoegde waarde bieden voor zowel consument, patiënt als arts.

Ook zoeken technologiebedrijven steeds meer de samenwerking op met toonaangevende universiteiten van waaruit interessante projecten worden geboren zoals Project Baseline, een samenwerking van Alphabet, Duke University en Stanford University waarbij een kleine 200 vrijwilligers betrokken waren bij een studie naar de blauwdruk van het menselijk lichaam.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Volg jij ons al?