Amsterdam UMC krijgt 30 miljoen voor ontwikkeling speurstoffen

4 oktober 2019
Immunotherapie
Onderzoek
Nieuws

Dit is mogelijk door de subsidie die Innovative Medicines Initiative (IMI), een gezamenlijk technologie-initiatief tussen de Europese Unie (EU) en de Europese Federatie van Farmaceutische Industrie en Verenigingen (EFPIA), toekent voor het project ‘Immune-Image’.

Het project binnen het Amsterdam UMC wordt getrokken door Bert Windhorst, hoogleraar Radiofarmacochemie bij Amsterdam UMC. Hij coördineert het project samen met wetenschappers van F. Hoffmann-La Roche Ltd, Basel, Zwitserland. Het project is bedoeld voor een periode van 5 jaar met een totaal onderzoeksbudget van 30 miljoen euro. 15 miljoen euro is afkomstig van de EU in de vorm van een subsidie ​​en 15 miljoen financieren de farmaceutische bedrijfspartners (EFPIA), in de vorm van bijdragen in natura of in geld aan het project.

Effectief voor grote groep maken

Er komen steeds meer therapieën die ingrijpen op het immuunsysteem, de zogeheten immunotherapie. Het effect van de immunotherapie in de patiënt is erg lastig te meten en te voorspellen, zegt Windhorst.

"Wij kijken in de patiënt en willen zo vroeg mogelijk vaststellen of de therapie die de patiënt krijgt kansrijk is. Met speurstoffen, ook wel tracers, sporen we de geactiveerde immuuncellen die de tumor aanvallen op. Na immunotherapie injecteren we weer de tracer en kijken we of door de behandeling het aantal geactiveerde immuuncellen toeneemt. Als dat zo is, dan verwachten we dat de therapie bij die patiënt zal aanslaan."

Slaat het niet aan, dan heeft de patiënt een andere behandeling nodig. Om de therapie effectiever te maken voor een grotere groep patiënten, willen de onderzoekers leren welke immuuncellen het werk het beste kunnen verrichten.

Geavanceerde MRI

Ook zet de onderzoeksgroep beeldvorming (Positron Emission Tomography, Optical Imaging en Magnetic Resonance Imaging (MRI)) in en ontwikkelen ze meer verfijnde technieken.

De onderzoeksgroep zal daarnaast proberen de beeldvorming zo simpel te krijgen zodat het uiteindelijk kan worden toegepast in ziekenhuizen. Daar wordt nu vooral gebruik gemaakt van biopten en bloedmonsters, maar die geven maar een deel van de informatie. Met de nieuwe speurstoffen en de eerder genoemde beeldvorming willen de onderzoekers het beeld compleet maken.

UMC Imaging Center

Onlangs openden de deuren van het Amsterdam UMC Imaging Center.
In het nieuwe centrum komen de meest innovatieve beeldvormende medische technieken samen voor gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek. Ook zijn er de nieuwste technieken op het gebied van het stellen van diagnoses.

Het Amsterdam UMC Imaging Center geeft radiologen en artsen de mogelijkheid om beter de anatomische structuren en de fysiologische, metabole en moleculaire processen van het menselijk lichaam te onderzoeken. In het laboratorium wordt medisch en farmaceutisch onderzoek gedaan dat onder meer bijdraagt aan het verminderen van de kosten van medicijnontwikkeling en behandeling doelgerichter maakt.