Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Amsterdam UMC-locatie AMC zet nieuw VOS/MOS-systeem in

Het Amsterdam UMC, locatie AMC, gaat Ascom-apparatuur gebruiken voor het nieuwe verpleegoproepsysteem en medisch oproepsysteem (VOS/MOS). Het universitair ziekenhuis verwacht hiermee patiënten meer vrijheid en veiligheid te kunnen bieden. Het UMC staat voor een ingrijpende renovatie van twee beddentorens. Deze renovatie was de aanleiding om het verpleegoproepsysteem te vernieuwen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De verpleegafdelingen en werkplekken in de 30 jaar oude F en G-toren moeten ingrijpend worden gerenoveerd om ze meer toekomstgericht te maken. Zo komen er meer eenpersoonskamers, vernieuwde voorzieningen met een slimme en flexibele indeling en voldoende plekken voor logerende familieleden en mantelzorgers. Het bouwproject moet eind dit jaar starten. Het zou ook essentieel zijn in verband met de fusie van VU Medisch Centrum (VUmc) en het AMC tot Amsterdam UMC in 2018.

Patiëntveiligheid voorop

Patiëntveiligheid is een van de belangrijkste onderwerpen binnen ziekenhuizen. Een betrouwbaar VOS/MOS vormt hierin een essentiële schakel, aldus een persbericht van Ascom. Met teleCARE IP, het nieuwe VOS/MOS van Ascom, plaatsen patiënten in de gerenoveerde beddentorens straks met één druk op de knop een oproep. Na de oproep kan er zo nodig via spraakcommunicatie gecommuniceerd worden tussen de patiënt en zorgverlener over de zorgbehoefte en urgentie. Het VOS heeft verder een koppeling met het MOS in de vorm van een gecertificeerde integratie met diverse medische apparatuur.

Omdat mobiliteit een positieve invloed heeft op het herstel van de patiënt, biedt het verpleegoproepsysteem volgens Ascom ook mobiele alarmering met locatiebepaling. Patiënten hebben daarmee in de AMC-locatie straks meer bewegingsvrijheid terwijl zij toch in geval van nood hulp kunnen oproepen. Bij patiënten met dwaalgedrag kan het ziekenhuis in de toekomst aanvullend kiezen voor een discrete bewaking in de vorm van dwaal- en valdetectie.

VOS/MOS systeem makkelijk uit te breiden

Omdat Ascom over een open interface beschikt, kan het verpleegoproepsysteem gemakkelijk geïntegreerd worden met systemen van andere partijen. Dit biedt het AMC volgens de IT-leverancier veel vrijheid. Vanwege de open standaarden kunnen er nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd of aan elkaar gekoppeld worden. Zo moet het zorgsysteem mee kunnen bewegen met de vraag van patiënten en zorgverleners.

Ascom is geen onbekende van het AMC. De Amsterdam UMC-locatie gebruikt al het Ascom-brandmeldsysteem.

Afgelopen september kwamen zorg-IT aanbieders Ascom en Vcare met een systeem dat zorgverleners de mogelijkheid geeft tot discreet alarm slaan. Medewerkers op de huisartsenpost, -praktijk en in de dagzorg kunnen via allerlei intelligente oplossingen om de hulp van collega’s vragen. Door zogenaamde stille alarmen kunnen collega’s of andere partijen direct gealarmeerd worden bij onveilige situaties, zoals bedreiging of (fysiek) geweld.

KPN health

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen