A'dam wil centrum gezondheidstechnologie zijn

31 januari 2019
Udo-Kock-1500
Digitalisering
Nieuws

De gemeente Amsterdam investeert de komende jaren 2,4 miljoen euro in het aantrekken van bedrijvigheid op het gebied van gezondheidstechnologie. Dat schrijft het Parool. De plannen zijn afkomstig van wethouder Udo Kock (D66, Economische zaken). Hij stelt dat het stadsbestuur Amsterdam in de komende vier jaar wil neerzetten als een centrum voor gezondheid en kunstmatige intelligentie.

Als voorbeelden noemt Kock het binnenhalen van bedrijven die gezondheidsgerelateerde apps ontwikkelen tegen welvaartsziekten als obesitas of diabetes. De wethouder benadrukt dat de gemeente niet de concurrentie aan wil gaan met innovatiehubs zoals in Wageningen (voedingsmiddelen en agrocultuur), Leiden (farmaceutische bedrijven) of Eindhoven (techniek en kunstmatige intelligentie). Het wil een positie hier tussen realiseren.

Sterke infrastructuur

"Versterking van de biowetenschappen- en gezondheidssector zal zorgen voor veel nieuwe banen en betere zorg voor Amsterdammers," aldus Kock in het Parool. De stad heeft volgens hem al een sterke (kennis)infrastructuur waarop voortgebouwd kan worden. Kock wijst op de twee universiteiten (Uva, VU) die opleidingen op het gebied van kunstmatige intelligentie bieden. Ook zijn er drie grote ziekenhuizen die veel specialistische kennis herbergen: Amsterdam UMC (locaties VUmc en AMC), stadsziekenhuis OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek (gespecialiseerd in behandeling van en onderzoek naar kanker).

De gemeente heeft Wouter Bos (voormalig voorzitter van het VUmc) gevraagd om mee te denken over de besteding van het te investeren bedrag. Bos zou veel bijgedragen hebben aan de komst van het Europese medicijnagentschap EMA naar Amsterdam, afgelopen maart. Bos - tegenwoordig voorzitter van investeringsfonds NL-Invest - heeft volgens Kock veel kennis van zowel de zorg als de universitaire wereld.

Drempels voor plannen

Overigens zijn er ook drempels voor het uitvoeren van de plannen van de wethouder. Zo is huisvesting en wonen in de stad erg duur. Verder schrijft het Parool dat de internationalisering van het onderwijs niet volledig wordt omarmd: dat kan buitenlands talent weghouden. Ook de strenge Nederlandse privacywetgeving en de kritische houding ten opzichte van dure medicatie vormen een bedreiging, aldus het beleidsplan van Kock.

Behalve Amsterdam roeren ook grote steden zoals Rotterdam en Den Haag zich op het gebied van gezondheid. Den Haag mikt daarbij onder meer op een positie als seniorvriendelijke stad via onder meer digitale innovaties - die ook de economische positie van de stad ten goede kunnen komen. Dat onderstreepte Kavita Parbhudayal, wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid, tijdens de Openingsmanifestatie van de e-healthweek.

Ook Rotterdam investeert in verbetering van de leefbaarheid voor senioren met digitale toepassingen. Twee Rotterdamse zorgaanbieders krijgen subsidie in het kader van ‘Doorbraak eHealth’. Het gaat om zorginstelling Aafje (minirobot Tessa) en Wmo radar (technologische modelwoning). Rotterdam maakte de tijdelijke subsidieregeling voor het stimuleren van het gebruik van bestaande e-health toepassingen eind juni bekend. De ‘Subsidie eHealth’ stimuleert het gebruik van technologische toepassingen die senioren helpt om vitaal te zijn en te blijven