Search
Close this search box.
Search

Animo voor medical blockchain neemt gestaag toe

Het Taiwanese Taipei Medical University Hospital heeft een nieuw blockchain-platform ontwikkeld om de opslag van medische gegeven naar een hoger niveau te tillen. Volgens lokale media zal het zogenoemde Healthcare Blockchain Platform onder meer helpen bij een kwalitatief betere doorverwijzing van de patiënt. Ook zouden patiënten met het platform eenvoudiger toegang kunnen krijgen tot hun eigen medische gegevens.

In totaal werkten ruim 100 ziekenhuizen mee aan het blockchain-project waarbij gezamenlijke uitdagingen, zoals het proces van doorverwijzen, de opslag en uitwisseling van medische data en de rol van de patiënt in het geheel. In het nieuwe systeem hebben patiënten nu toegang tot de gehele set aan medische data waaronder beeldmateriaal en onderzoeksresultaten uit laboratoria.

Verwaarloosbare veiligheidsrisico’s

Via ‘smart contracts’ kunnen artsen en patiënten overeenstemming bereiken over wat wel en niet mag worden gedeeld en ingezien. Vanwege het gedecentraliseerde karakter van blockchain zouden de veiligheidsrisico’s verwaarloosbaar zijn, stellen de ontwikkelaars.

Het project in Taiwan volgt op eerdere soortgelijke exercities in Zuid-Korea, waar lokale bedrijven en ziekenhuizen een systeem ontwikkelden voor de veilige uitwisseling van medische data, en in Duitsland, waar Camelot Consulting Group onlangs een vergelijkbare oplossing lanceerde voor medical data management.

Blockchain: ook in Nederland efficiëntere zorg

De inzet van blockchain-technologie kan urenregistratie in de kraamzorg transparanter en efficiënter maken. Dat blijkt uit een reeds afgeronde praktijkproef met de blockchain-app Mijn Zorg Log door coöperatie VGZ en Zorginstituut Nederland. Met deze technologie kan volgens het Zorginstituut op verschillende terreinen tijdswinst worden geboekt doordat het administratieve proces rondom de registratie, declaratie en uitbetaling van kraamzorguren anders en eenvoudiger kan worden ingericht.

Volgens kennisinstituut Nictiz is blockchain in de zorg veelbelovend, maar moet er nog veel onderzoek worden gedaan naar de technologie. Nictiz adviseert met name om samenwerkingsverbanden op te zoeken.

Momenteel lopen er vier verkenningen naar de mogelijkheden van de technologie om het proces van vaccinatieregistratie te digitaliseren en toegankelijk te maken, waaronder bij VWS, het RIVM, de Hogeschool in Utrecht en Deloitte. Dat schrijft Marloes Pomp (Program Officer Blockchain bij de overheid) in een bijdrage in ICT&health 4, dat in september verschijnt.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
Volg jij ons al?