App-bieb moet kennis delen over thuismonitoring versterken

15 oktober 2021
Luscii-Library-002
Samenwerking
Nieuws

Zo’n 200 artsen en verpleegkundigen deelden tijdens de eerste Luscii Medical Developer Conference hun ervaringen met introductie en toepassing van thuismonitoring. De app-bibliotheek moet die uitwisseling van kennis en ervaring versterken. Als gevolg van de covid-19 crisis, het toenemend aantal wachtlijsten en het toenemend aantal vacatures, gaan steeds meer cure- en care-instellingen namelijk over op vormen van thuis- en leefstijlmonitoring.

Op het gebied van regulering en financiering is het faciliteren van digitale vormen van zorg zoals thuismonitoring ook versneld sinds het begin van de coronapandemie. De NZa introduceerde eerder in oktober zes facultatieve prestaties die de bekostiging van telemonitoren bij zes veelvoorkomende aandoeningen mogelijk moet maken. Het gaat om hartritmestoornissen, hypertensie, hartfalen, pijn op de borst, COPD en astma. De initiatiefnemers van de nieuwe prestaties zijn het Amsterdamse OLVG ziekenhuis en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Doordat de NZa de prestaties heeft vastgesteld, zijn ze ook voor andere ziekenhuizen beschikbaar.

Onvoldoende leren van elkaar

Ondanks de opschaling tijdens de coronacrisis en het faciliteren ervan door overheden, toezichthouders en zorgverzekeraars, gaan ziekenhuizen vaak nog zelf aan de slag. Er wordt onvoldoende gebruik gemaakt van de door andere ziekenhuizen opgebouwde kennis, stelde Dohmen. Om dit te veranderen, presenteerden zeven medisch specialisten hun ervaringen en
studieresultaten. Spreker Joost Rigter nam de aanwezigen mee in zijn wereld waarin hij langzaam blind wordt en spoorde iedereen aan vooral door te zetten.

Ook was er tijdens de conferentie veel aandacht voor verpleegkundigen, die bij thuismonitoring achter de knoppen zitten. Marleen Joxhorst en Dominique Vaessen van het Isala (Zwolle) ontvingen in dit kader de Luscinia Award voor hun werk als pioniers op het gebied van thuismonitoring bij COPD. Eerder al ontving een telemonitoringinitiatief van het Isala voor COPD een prijs van de eigen cliëntenraad.

Kennis delen

In zijn keynote onderstreepte Dohmen het belang dat artsen en verpleegkundigen al hun kennis voer de ontwikkeling van thuismonitoringprogramma’s kunnen delen. De Luscii Library dient dit doel als app-winkel die artsen in staat moet stellen snel en simpel met elders bewezen thuismonitoring voor eigen patiënten te starten.

Internisten uit ziekenhuizen wereldwijd kunnen via de Library bijvoorbeeld het in het CWZ (Nijmegen) opgezette diabetes-thuismonitoringprogramma inzetten voor hun patiënten, maar ook andersom. Dit moet een einde maken aan het ‘not invented here syndrom’ en pioniers belonen voor ontwikkelwerk en onderzoek dat ze doen. Een Medical Board houdt toezicht op de kwaliteit van de apps.