Search
Close this search box.
Search

App voor patiënten met chronisch inflammatoire darmklachten

Dankzij de app DEARhealth hoeven patiënten met chronische darmklachten zoals de ziekte van Crohn niet meer zo vaak voor controle naar het Maasstad Ziekenhuis. Ze worden van afstand gemonitord en kunnen door het invullen van vragenlijsten hun ziekte goed in de gaten houden. Patiënten krijgen met de app beter zicht op hun ziekte, kunnen verergering signaleren en leren beter omgaan met hun ziekte.

Sinds 1 februari 2022 hoeven patiënten met chronische inflammatoire darmklachten (IBD), zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa , voor controle niet meer per se naar het Maasstad Ziekenhuis. Met de nieuwe app ‘DEARhealth’ staan patiënten in contact met hun zorgverleners en krijgen ze zelf meer regie over hun ziekte. Doordat ze regelmatig vragenlijsten invullen, kunnen belangrijke veranderingen in hun gezondheid gemonitord worden.

Patiënten met chronisch inflammatoire darmklachten moeten regelmatig naar het ziekenhuis komen. Dit is dankzij de nieuwe app DEARhealth lang niet altijd meer nodig. Al de patiënten met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn van Maasstad kunnen gebruikmaken van DEARhealth. Het is belangrijk dat zij gemotiveerd zijn om met de app te werken en meer controle willen hebben over hun ziekte. Verder moet de patiënt digitaal vaardig zijn. Patiënten worden met de app op afstand gemonitord maar hebben daarnaast duidelijk een eigen inbreng. Dat geeft patiënten met deze darmklachten meer autonomie en een veilig gevoel.

Chronisch inflammatoire darmklachten

Beide auto-immuunziekten die worden gekenmerkt door chronische ontstekingen in de darmen en aangeduid worden met IBD. Frederieke de Bruijne, Physician Assistant Maag-, Darm- en Leverziekten, legt uit dat IBD een grote impact heeft op het leven van patiënten: “Rustige periodes wisselen zich af met periodes van klachten. Symptomen van deze ziekte zijn buikpijn, bloederige- en slijmerige diarree en vermoeidheid. Maar ook klachten buiten de darm komen voor, zoals gewrichts-, huid- en oogklachten.”

Actuele info op app

Via de app krijgen patiënten informatie over hun ziekte van zowel het Maasstad Ziekenhuis als de Crohn & Colitis patiëntenvereniging. Frederieke de Bruijne legt uit: “Hiermee informeert de applicatie patiënten niet alleen, maar leren patiënten ook hoe zij verergering van de klachten herkennen en waar mogelijk zelf actie kunnen ondernemen. Patiënten krijgen zo beter zicht op hun ziekte en leren hier beter mee omgaan.” 

Vernieuwend darmonderzoek  

De ontwikkelingen omtrent de behandeling van chronische darmziekten gaan snel. Zo is er bijvoorbeeld een alternatief gekomen voor de colonoscopie: één van de standaardmethoden voor het opsporen van darmontstekingen. Daarbij wordt een camera anaal in het darmkanaal ingebracht. Niet bepaald het meest prettige onderzoek. Studenten van de TU/e werken aan een minder ingrijpende, en daardoor dus veel aangenamere, methode om darmontstekingen in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van een echoapparaat en veilige darmbacteriën.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?