Search
Close this search box.
Search

App kan oorinfectie bij kinderen aantonen

Een simpele app om op een simpele maar veel voorkomende aandoening te controleren: daarmee komen onderzoekers van de University of Washington (UW). Hun smartphone-app kan vloeistof achter het trommelvlies detecteren door middel van een gevouwen stuk papier en de microfoon en luidspreker van een smartphone. Zo kan achterhaald worden of iemand een oorinfectie heeft.

Oorinfecties zijn de meest voorkomende reden dat ouders hun kinderen meenemen naar een kinderarts, aldus cijfers van het National Institutes of Health. Deze aandoening treedt op wanneer vloeistof zich ophoopt in het middenoor achter het trommelvlies en een infectie ontstaat. Een vergelijkbare aandoening is ottitis media met effusie (verspreiding). Elke vorm van vochtophoping kan pijnlijk zijn en het moeilijk maken voor kinderen om te horen, wat vooral nadelig kan zijn als ze leren om te praten.

Oorinfectie moeilijk te diagnosticeren

Beide aandoeningen zijn moeilijk te diagnosticeren door hun vage symptomen: soms trekken kinderen aan hun oren of hebben ze koorts, soms zijn er geen symptomen. Bovendien kunnen jonge kinderen mogelijk niet beschrijven waar en hoe ze pijn hebben.

De smartphone-app van de Universiteit van Washington maakt een reeks zachte, hoorbare piepjes in het oor via een kleine papiertrechter. Afhankelijk van de manier waarop de geluiden teruggekaatst worden naar de telefoon, bepaalt de app de kans op aanwezigheid van vloeistof. De juiste diagnose van oorinfectie wordt in 85 procent van de gevallen gesteld. Dit is vergelijkbaar met de huidige methoden die specialisten gebruiken om vocht in het middenoor te detecteren, waarbij ze gespecialiseerde instrumenten inzetten die gebruikmaken van akoestiek of een pufje lucht.

Grote impact

“Het ontwerpen van een nauwkeurige screening-tool op zoiets alomtegenwoordig als een smartphone kan zowel voor ouders als voor zorgverleners in regio’s met beperkte hulpbronnen een grote impact hebben,” zei co-auteur Shyam Gollakota, universitair hoofddocent aan de Paul G. Allen School of Computerwetenschappen en techniek, onderdeel van de UW. “Een belangrijk voordeel van onze technologie is dat er geen extra hardware nodig is, behalve een stuk papier en een softwareapp.”

Eenmaal gediagnosticeerd, kunnen oorinfecties gemakkelijk worden behandeld met observatie of antibiotica. Achterblijvende vloeistof kan worden afgevoerd door een arts om symptomen van pijn of gehoorverlies te verlichten. Een snelle screening thuis zou ouders kunnen helpen bij een besluit om hun kind naar de dokter moeten brengen.

“Het is net alsof je op een wijnglas tikt”, aldus eerste co-auteur Justin Chan, een promovendus aan de Allen School. “Afhankelijk van hoeveel vloeistof erin zit, krijg je verschillende geluiden. Met behulp van machine learning die we op deze geluiden loslaten, kunnen we de aanwezigheid van vloeistof detecteren. “

Behoefte eenvoudig, nauwkeurig instrument

“Vloeistof achter het trommelvlies komt zo vaak voor bij kinderen dat er een duidelijke behoefte is aan een toegankelijke en nauwkeurig screening-instrument dat thuis of in een klinische setting kan worden gebruikt,” aldus onderzoeker Raju. “Als ouders hun toch al beschikbare smartphone kunnen gebruiken voor snel en nauwkeurig onderzoek, dan zou dat enorm behulpzaam zijn.”

Rajalakshmi Nandakumar, een doctoraalstudent in de Allen School, is ook co-auteur van het artikel dat over het onderzoek werd gepubliceerd. Dit onderzoek werd gefinancierd door de National Science Foundation, de National Institutes of Health en de Seattle Children’s Sie-Hatsukami Research Endowment.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?