Search
Close this search box.
Search

App Voedingscentrum mikt op gezonder eten, terugdringen hart- en vaatziekten

Het promoten van gezonder eten en daarmee een betere leefstijl is de gedachte achter een op 4 januari gelanceerde app van het Voedingscentrum. Met de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app kunnen mensen producten scannen, zoeken en vergelijken. Dat maakt het lezen van een etiket overbodig: voortaan is direct te zien op een smartphone wat de meest gezonde keuze is bij levensmiddelen. De app is ontwikkeld met geld van het Ministerie van VWS.

“De app maakt etiketten lezen veel makkelijker en leuker”, verwacht Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. “We hopen een revolutie in de supermarkt te ontketenen; het zou fantastisch zijn als met deze app veel meer mensen het etiket gaan gebruiken. Onderzoek laat namelijk zien dat het lezen van etiketten kan bijdragen aan een gezonder eetpatroon. En waar wij natuurlijk heel blij mee zijn, is dat je met de app gelijk kunt zien of een product een gezonde keuze is volgens de Schijf van Vijf.“

Stimuleren tot gezonder eten

Het doel van de app is mensen stimuleren gezonder te eten. Vooral op het onderdeel zout valt volgens Van der Vossen nog veel winst te behalen, zo stelt zij tegenover het NOS Journaal. “Daar eten we allemaal te veel van.” Het gevolg is een hogere bloeddruk en een grote kans op hart- en vaatziekten. “80 procent van al het zout dat we binnenkrijgen, zit in wat je koopt in de supermarkt. Neem ketchup: de ene fles kan twee keer zo veel zout bevatten als de ander.”

Staatssecretaris Paul Blokhuis  van VWS noemt de nieuwe app van het Voedingscentrum een aanwinst voor iedereen die gezonder wil eten. “In de supermarkt of aan de ontbijttafel kun je met je mobiel heel snel en simpel zien of een product de juiste keuze is voor jou en de mensen om je heen. Gezonde keuzes maken komt daarmee voor iedereen weer een stapje dichterbij.”

Scannen, zoeken, vergelijken

In de app krijgen gebruikers de voedingswaarden en ingrediënten te zien wanneer ze de streepjescode van een product scannen. Wie een specifiek product niet bij de hand heeft, kan het ook opzoeken. Het is ook mogelijk om in de app aan te geven waar je als gebruiker op wil letten, bijvoorbeeld de inname van calorieën, verzadigd vet, koolhydraten, suiker, vezels of zout. Deze voedingswaarden komen dan bovenaan te staan. Verder is het mogelijk om de voedingswaarden van verschillende producten met elkaar vergelijken of om voorstellen te krijgen voor gezondere alternatieven.

De productinformatie is afkomstig van databanken waarin de fabrikanten hun gegevens actueel houden. Wijzigingen worden dan ook direct doorgevoerd in de app en zo blijven de gegevens up-to-date, aldus het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum is 80 procent van alle supermarktartikelen terug te vinden in de app. Van Lidl is nog geen informatie beschikbaar en van de Aldi is het overzicht beperkt.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?