Search
Close this search box.
Search

Apparaatje meet vijf belangrijke waarden van bloed – Nieuwsoverzicht van 29 oktober

Plus: AGFA lanceert nieuw imaging platform - 'Genetische info is niet privé'. Deel dit met #eHealth en #icthealth

Bloedwaarden continu gemeten op de IC met klein apparaatje

Lausanne – Het Integrated Systems Laboratorium (LSI) van de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) heeft een apparaatje gemaakt dat vijf belangrijke bloedwaarden continu kan meten. Hierbij gaat het om de metabolieten glucose, lactose en bilirubine en de ionen calcium en kalium – allen indicatoren die aangeven of de toestand van de patiënt verandert. Het hierboven afgebeelde apparaatje is ongeveer zo groot als een pakje kauwgum

"Op dit moment worden een aantal van deze waarden periodiek gemeten. Maar in sommige gevallen zou je direct moeten reageren als een van deze waarden verandert. Dat is niet mogelijk met de huidige systemen," aldus dr. Sandro Carrara, wetenschapper aan het LSI. Een ander voordeel is natuurlijk het formaat van het apparaatje. Het 3D-geprinte apparaatje is een prototype waarop doorgebouwd kan worden, waardoor het straks mogelijk is om veertig waarden continu te monitoren. Dat scheelt apparatuur om het bed heen.

Het apparaatje is nu getest op knaagdieren en er zijn gesprekken gaande om ook aan het Universitair Ziekenhuis van Lausanne te testen. Twee fabrikanten hebben al interesse getoond. "We kunnen het apparaat in twee jaar op de markt brengen," besluit dr. Carrara.

AGFA Healthcare lanceert nieuw Enterprise Imaging Platform

AGFA introduceert een nieuw platform voor de omgang met beeldmateriaal in ziekenhuizen. Met dit platform kunnen beelden gemakkelijk worden toegevoegd aan de dossiers van patiënten en kunnen artsen beter samenwerken, belooft het bedrijf. Hierdoor kan effectiever en efficiënter gewerkt worden. Het systeem bestaat uit acht onderdelen, bijvoorbeeld voor radiologen, cardiologen en regionale samenwerking.

Genetische informatie is niet privé

Bill Maris is managing partner van Google Ventures, de investeringstak van Google die inmiddels al honderden miljoenen heeft geïnvesteerd in innovatieve bedrijven op het gebied van biowetenschap en zorg. Afgelopen week sprak hij op de Wall Street Journal Tech conference. Zijn boodschap: "Als we onze genetische informatie geheim houden, gaan we allemaal dood!"

Maris betoogde dat we nu al overal genetisch materiaal achterlaten, bijvoorbeeld in een uitgevallen haar, of wat spuug op een koffiekopje. Als iemand die informatie wil hebben, kan dat nu al relatief eenvoudig: "Waar ben je bang voor?" Wij kunnen wel wat verzinnen. Eerder claimde Maris dat onderzoeken zoals gefinancierd door Google Ventures, de levensverwachting kunnen verlengen tot 500 jaar. Op de conferentie gaf hij aan dat dat een "conservatieve" schatting is.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?