Search
Close this search box.
Search

Apple en Stanford Medicine beginnen onderzoek naar hartritmestoornissen

Apple en Stanford Medicine lanceren een studie waarbij gebruik wordt gemaakt van een app die op basis van de hartslagmeter van de Apple Watch hartritmestoornissen kan detecteren die leiden tot atrium- ofwel boezemfibrilleren. Bij atriumfibrilleren is er sprake van een verstoring van de elektrische prikkels in het hart. Dit veroorzaakt een onregelmatige samentrekking van de boezems in het hart en een veranderde bloedstroom.

De Apple Heart Study ging 30 november van start. Tijdens de studie ontvangen deelnemers aan het onderzoek een melding op hun Apple Watch en iPhone in het geval een onregelmatig hartritme wordt waargenomen. Tevens hebben de deelnemers de beschikking over een gratis consult bij een onderzoeksarts indien nodig en een elektrocardiografische patch voor extra monitoring.

Jaarlijks veroorzaakt atriumfibrilleren in de Verenigde Staten 130.000 doden en is de aandoening verantwoordelijk voor 750.000 ziekenhuisopnamen. Het kan leiden tot bloedstolsels en is daarmee een belangrijke oorzaak van een beroerte, maar veel patiënten ervaren geen symptomen waardoor de aandoening vaak niet wordt gediagnosticeerd.

Zeer nauwkeurig

In de studie maakt de Apple Watch gebruik van LED-lampjes om de hartslag te meten en slimme technologie in het horloge maakt het mogelijk om hartslagpatronen te volgen. De app gebruikt deze technologie in combinatie met software-algoritmen om een onregelmatige hartslag te detecteren.
Apple bewoog zich de voorbije jaren steeds meer richting digital healtcare. Het slimme horloge van Apple wordt inmiddels voor diverse medische toepassingen gebruikt, vooral voor grootschalige klinische studies. Zo wordt Apple’s Apple’s ResearchKit- en CareKit-platform al gebruikt door meer dan 500 wetenschappers en meer dan 3 miljoen deelnemers wereldwijd!

De Apple Watch kan met behulp van algoritmen hartritmestoornissen met een nauwkeurigheid van 97 procent detecteren, zo schreven Cardiogram en de University of California in een onderzoek dat in mei van dit jaar werd gepubliceerd.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?