Apple Watch helpt bij inzicht slaapapneu en hypertensie - onderzoek

24 november 2017
Snurken-Slaapapneu
Nieuws
De studie werd uitgevoerd onder 6.115 personen die werden gerecruteerd via de Cardiogram-app waarbij zij gebruik maakten van hun Apple Watch om hun slaappatroon te monitoren. Met behulp van het deep learning algoritme DeepHeart werden bij 1.016 deelnemers slaapapneu geconstateerd en bij 2.230 deelnemers werd hypertensie vastgesteld.

Het DeepHeart-algoritme werd getraind op basis van data van 70 procent van de deelnemers en werd vervolgens getest op 30 procent van de data die niet was meegenomen in de training om de effectiviteit te kunnen meten.

Hoewel de studie werd uitgevoerd met de Apple Watch, meldden de onderzoekers dat in principe elke wearable met een hartmetersensor een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan het verkrijgen van inzicht in slaappatronen en problemen die daarmee samenhangen zoal slaapapneu en hypertensie.

Volgens de American Sleep Apnea Association lijden er in de VS zo’n 22 miljoen mensen aan slaapapneu en blijft een groot aantal gevallen onopgemerkt. De Centers for Disease Control (CDC) schat dat er circa 75 miljoen volwassen Amerikanen zijn die last hebben van hoge bloeddruk of hypertensie.