Search
Close this search box.
Search

Apple Watch kan symptomen ziekte van Parkinson herkennen

Apple heeft een API aan ResearchKit toegevoegd waarmee de software symptomen die wijzen op de ziekte van Parkinson kan herkennen. De Movement Disorder API registreert trillingen en ongecontroleerde bewegingen van de Apple Watch-drager en geeft het verloop gedurende de dag aan.

Apple maakte de nieuwe API voor de Apple Watch bekend tijdens zijn ontwikkellaarsconferentie WWDC 2018, dat jaarlijks het toneel is van veel software-innovaties van het bedrijf. De afgelopen jaren nam het aandeel van healthcare binnen iOS en WatchOS aanzienlijk toe.

Ook zit de verkoop van de Apple Watch in de lift. Hoewel Apple hier zelf geen cijfers over vrijgeeft, schatten de marktonderzoekers van Canalys dat het bedrijf in het laatste kwartaal van vorig jaar zo’n acht miljoen units verscheepte, bijna een derde meer dan een jaar eerder. Bovendien wist een leverancier nooit eerder zoveel wearables in één kwartaal te verschepen.
WatchOS 5 komende herfst

Algoritmen drijven detectie aan

de Movement Disorder API maakt gebruik van algoritmen die de detectiemethoden van de software aandrijven. Deze algoritmen zijn op hun beurt afkomstig van data afkomstig van Parkinson-patiënten die deelnamen aan klinische studies.

Momenteel is er nog geen app voor ontwikkeld. De Movement Disorder API is beschikbaar voor ontwikkelaars met de nieuwste bèta voor watchOS 5. WatchOS 5 wordt komende herfst vrijgegeven als software-update.

Wisselende uitkomsten inzet Apple Watch

Er wordt steeds vaker onderzoek gedaan waarbij de Apple Watch wordt ingezet voor het meten van lichaamsfuncties. Onderzoekers van Cardiogram en de University of California stelden in december 2017 dat de Apple Watch met behulp van algoritmen hartritmestoornissen met een nauwkeurigheid van 97 procent kan detecteren. Verder zou het toestel de meest nauwkeurige wearable zijn bij het meten van functies zoals de hartslag.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij onderzoek waar de Apple Watch ingezet wordt. Zo stelden onderzoekers van de Universiteit van Californië – San Francisco afgelopen maart dat de Apple Watch bij dagelijks gebruik relatief onbetrouwbare voorspellingen doet over de kans op beroertes. De wetenschappers hadden het device ingezet om tekenen die wijzen op atriale fibrillatie op te sporen in combinatie met AI.

Meer weten over zinvolle zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?