AppSense helpt UMC Groningen aan virtuele werkplek voor 11.000 gebruikers

16 oktober 2014
UMCG
Apps
Nieuws
“Onze huidige werkplek werkt technisch nog goed maar is wel verouderd,” aldus projectleider Dick van der Ouw. “De migratie van Windows XP naar Windows 7 gaf ons aanleiding om te kijken hoe we nog beter aan de wensen van onze gebruikers kunnen voldoen.”

Een groot deel van de gebruikers, zoals medisch specialisten, verpleegkundigen en paramedisch personeel, heeft geen vaste werkplek en logt regelmatig vanaf verschillende computers in. Het versnellen van dit inlogproces was de belangrijkste wens en ook de reden waarom UMCG koos voor AppSense. Bij de initiële implementatie, voordat AppSense werd benaderd, lukt het niet te voldoen aan de vereiste inlogtijd. De AppSense software versnelt het inlogproces omdat alleen die systemen worden opgestart die een gebruiker direct nodig heeft. Bovendien kunnen medewerkers na de eerste keer inloggen hun sessie automatisch meenemen naar een andere computer, ongeacht of dit een terminal, desktop, laptop of tablet is. Als iemand de werkplek verlaat, kan de verbinding verbroken worden en de sessie op een andere plek weer worden opgepakt. Dit scheelt veel wachttijd met inloggen en dringt het gebruik van algemene accounts terug. Daarmee maakt `follow me´ het werk van met name artsen en verpleegkundigen makkelijker en verhoogt het de veiligheid. Het kan immers niet meer voorkomen dat een ander gevoelige patiëntinformatie ziet die niet voor zijn of haar ogen is bedoeld.


Eenvoud
Het UMCG deed in de zomer van 2013 al een Proof of Concept met AppSense. Daarbij vielen vooral de snelheid van het opstarten en het gemak waarmee een sessie op een ander apparaat kan worden overgenomen op. Bovendien vereenvoudigt AppSense het beheer door alle aspecten van een gebruiker centraal op te slaan en te beheren. Voor de gebruiker betekent dit vrije keus in welke device hij wil gebruiken, terwijl tegelijkertijd het beheer sterk wordt vereenvoudigd. Door de gebruikerslaag los te koppelen van de applicaties, besturingssystemen en devices kunnen duizenden gebruikers worden beheerd met de inspanning die nodig is om er slechts één te beheren.


Voordat de ‘Werkplek op Maat’ over alle 11.000 gebruikers kan worden uitgerold moeten de belangrijkste applicaties worden gevirtualiseerd. In de zomer van 2014 is de eerste proefmigratie uitgevoerd. In die periode testte een afdeling van niet-medisch personeel de nieuwe werkplek. Zodra de belangrijkste medische applicaties zijn gevirtualiseerd, zal de ‘Werkplek op Maat’ in het hele ziekenhuis worden uitgerold.