Search
Close this search box.
Search

Arachnofobie overwinnen met augmented reality app

Het positieve effect van augmented (AR) en virtual reality (VR) therapie is de afgelopen jaren al diverse malen, en voor verschillende ziektebeelden, aangetoond. Momenteel werken onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam aan een smartphone app die met behulp van AR therapie mensen kan helpen hun fobie te overwinnen. In eerste instantie willen de onderzoekers aantonen of een zelfhulp AR smartphone app effectief is voor de behandeling van mensen met spinnenangst.

Dat zelfhulp therapie via de smartphone, zowel met augmented reality (AR) als virtual reality (VR), effectief zijn is met behulp van wetenschappelijk onderzoek al aangetoond. VR-therapie is bijvoorbeeld al een bewezen succes gebleken bij de behandeling van psychose en PTSS.

De sectie Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft, in samenwerking met InSession, ‘ZeroPhobia’ ontwikkeld. Dit is een op AR gebaseerde behandeling voor spinnenangst. Mensen met arachnofobie kunnen deze therapie via de app thuis volgen zonder tussenkomst van een psycholoog. Momenteel wordt onderzocht in hoeverre de app en ontwikkelde AR-therapie effectief zijn.

Augmented reality therapie

De AR-therapie zoals die nu ontwikkeld is voor het behandelen van een fobie maakt gebruik van cognitieve gedragstherapie en exposure therapie in het bijzonder. Daarbij worden mensen met een fobie blootgesteld aan angstige situaties om zo te leren met hun angsten om te gaan. Dat gebeurt onder andere doordat gebruikers de camera van hun smartphone op, bijvoorbeeld, hun hand of arm richten. Vervolgens worden met behulp van augmented reality via het scherm van de telefoon spinnen op de huid ‘geprojecteerd’. Daarbij kunnen de gebruikers zelf kiezen welke spin en of die direct op de huid geprojecteerd wordt. Gedurende de therapie kunnen doelen bijgesteld worden om geleidelijk toe te werken naar het overwinnen van de fobie.

De behandeling, in de vorm van een cursus, bestaat uit zes modules met algemene informatie, uitleg over de cursus en AR, de AR exposure, en opdrachten. Het doorlopen van de volledige cursus duurt tussen de vijf en twintig minuten er module. Vervolgens moeten deelnemers, voor het beste resultaat, gedurende drie weken elke dat ongeveer tien minuten oefenen. Die oefeningen worden doorlopen via de ZeroPhobia app die gebruikers op hun smartphone installeren. Zowel voorafgaand als na afloop van de therapie vullen deelnemers een korte digitale vragenlijst in zodat de onderzoekers de effectiviteit van de app en therapie kunnen bepalen.

ZeroPhobia onderzoek

Mensen met een spinnenfobie die willen deelnemen aan het onderzoek, kunnen zich op de website van ZeroPhobia daarvoor aanmelden. Het cursusdeel van het onderzoek duurt ongeveer zes weken. De vragenlijsten na afloop moeten op een aantal momenten in de drie tot twaalf maanden daarna ingevuld worden.

Potentiële deelnemers moeten tussen de 16 en 64 jaar zijn en beschikken over een Android (vanaf versie 7.0 of iOS (iPhone 6s of nieuwer) smartphone met internettoegang en een Nederlands telefoonnummer.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?