Arene draagt bij aan oplossen huisartsentekort

18 oktober 2021
patient-vrouw-thuis-huisarts-arts-videobellen
Digitalisering
Nieuws

Voor het huisartsentekort dat in veel regio’s dreigt, is een oplossing in zicht. Online huisartsenpraktijk Arene is speciaal opgezet voor het groeiend aantal mensen zonder huisarts – ongeacht waar zij wonen. De bakermat van het in juni geïntroduceerde platform ligt in Noord-Brabant, de blauwdruk biedt perspectief voor heel Nederland, vertellen de initiatiefnemers in ICT&health.

De initiatiefnemers, dat zijn drie huisartsen van Het Huisartsenteam De Keen in Etten-Leur: Jasper Schellingerhout, Jan Frans Mutsaerts en Lennard van Dongen. Sinds 2016 werken zij met succes aan het aanbieden en uitbreiden van digitale services voor hun patiënten. Inmiddels maakt al meer dan twee derde van de 12.500 patiënten gebruik van die digitale diensten. Later sloot huisarts Yvonne Maat van een naburige praktijk zich aan.

Online spreekuur

“Corona heeft ons geholpen in hoe er gekeken wordt naar digitale zorgverlening”, zegt Jasper Schellingerhout. “De regelgeving is veranderd en ook door de zorgverzekeraars werd er meer op ingezet. In een halfjaar tijd zagen we een kentering. Collega’s ontdekten dat een online spreekuur best kan en dat ook patiënten het waardeerden.” Jan Frans Mutsaerts vult aan: “Eerst was het: patiënten kunnen het niet, nu is het: patiënten kunnen het wél.”

Arene is een online huisartsenpraktijk gekoppeld aan een netwerk, geen fysieke praktijk. Patiënten kunnen zich via de website inschrijven. De meeste zorg is digitaal via de website of Arene-app: het spreekuur via beeldbellen, herhaalmedicatie, e-consulten, telefonische controles. Is er fysieke zorg nodig, dan kan die binnen het netwerk van aangesloten praktijken geleverd worden, zoveel mogelijk in de omgeving van de patiënt.

“Dat netwerk zijn we nu aan het opbouwen, zodat de patiënt in zijn eigen buurt een huisarts kan opzoeken als het nodig is", vertelt Schellingerhout. "Wij zorgen voor dossieropbouw en regelen dat de patiënt getrieerd binnenkomt.”

Digitalisering tegen huisartsentekort

Op de ICT&health Openingsmanifestatie (17 juni) werd Arene voor het eerst getoond. Vanaf 1 september zijn in rap tempo patiënten ingeschreven en werd het netwerk uitgebreid. Schellingerhout: “De feiten zijn duidelijk: er is een huisartsentekort, digitalisering kan helpen, maar hoe kunnen we dit in het bestaande systeem samenbrengen zodat het duurzaam is?”

Mutsaerts noemt de drie pijlers onder Arene: een duurzame oplossing voor patiënten, bestaande huisartspraktijken en de zorgverzekeraar. “Het lukt niet als er conflicterende belangen zijn met de huidige fysieke praktijken.”

Door zorgvuldige afstemming en overleg ontstond het concept van een netwerk dat in de basis online zorg biedt en fysiek contact indien daartoe een noodzaak is. “Er zijn collega’s die huiverig zijn voor dit soort initiatieven. Maar als collega’s in regio’s met hoge werkdruk zien dat het werkt, denken we dat ze dit toch zullen overwegen”, verwacht Schellingerhout.

Lees meer over Arene in ICT&health 5, die op 21 oktober verschijnt.