Search
Close this search box.
Search

Artsen en patiënten denken te verschillend over data van wearables

Artsen en patiënten verschillen in de manier waarop zij omgaan met data afkomstig van wearables zoals fitness- en activity-trackers. Dat blijkt uit een recente studie van de Universiteit van Washington. De onderzoekers ondervroegen in totaal 211 patiënten en 21 artsen, voedingsdeskundigen en andere health professionals over hun houding ten opzichte van self-tracking data.

Steeds meer artsen worden geconfronteerd met patiënten die via apparaten zoals FitBit zelf data hebben vergaard. Deze data kan in sommige gevallen nuttig zijn, maar vaak is de hoeveelheid zo overweldigend dat er simpelweg geen capaciteit is om alle informatie te ontleden of te interpreteren.

‘Hybride’ variant meest effectief

De onderzoekers van de Universiteit van Washington komt om die reden met een aantal aanbevelingen op basis waarvan self-tracking data beter kan worden verzilverd. Zo zouden er tools moeten worden ontwikkeld waarmee dergelijke data kan worden gevisualiseerd en geanalyseerd.

Verder zouden artsen beter wegwijs moeten worden gemaakt in het aanbod aan trackers en deze vervolgens kunnen indelen per patiëntgroep. Daarnaast zouden de verwachtingen van patiënten ten aanzien van de wetenschappelijke validiteit moeten worden getemperd.

Tijdens het onderzoek werd de nadruk vooral gelegd op leefgewoonten van de deelnemers, die kampten met gewichtsproblemen en/of maag- en darmklachten. Daarbij werden een deelgroep gevraagd hun gezondheid te tracken op papier en met geselecteerde trackers. Deze ‘hybride’ vorm van dataverzameling leverde positievere resultaten op dan wanneer patiënten al hun medische data onttrokken aan willekeurige trackers en zonder deze te spiegelen aan hun eigen bevindingen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?