Search
Close this search box.
Search

Jaap Groen, OLVG: klein beginnen om digitalisering te laten slagen

Klinisch fysicus Jaap Groen, werkzaam in het Amsterdamse ziekenhuis OLVG, is een groot aanhanger van automatisering in de zorg. Als het op een goede manier gebeurt, tenminste. Zoals in tweede instantie met Philips PerformanceFlow, een track & trace-oplossing om mobiele devices te volgen. Een eerdere poging om het systeem in te voeren bloedde geleidelijk dood, mede door de coronacrisis. Een bredere strategische samenwerking met Philips leidde tot een nieuwe poging dit jaar. Groen spreekt vandaag ook op de Openingsmanifestatie van ICT&health, in het Haagse Amare.

“We doen enorm veel handmatig op het gebied van onder meer registreren, of laten er aparte programmaatjes voor ontwikkelen”, stelt Groen. “Dat kan allemaal veel meer gestroomlijnd via automatisering en digitalisering. Maar het gaat vaak heel traag. Dat komt ook omdat de zorg een conservatieve ingestelde sector is. Zoals het tien jaar geleden ging, zo doen we het nu nog en als het werkt doen we het over tien jaar nog.”

Klein beginnen

Om een cultuuromslag tot stand te brengen, is het volgens Groen vooral belangrijk om klein te beginnen en duidelijke doelen voor ogen te hebben. Dat hebben Groen en zijn digitalisering-collega’s ook gezien bij PerformanceFlow. Het OLVG is al in 2017 begonnen met pilots om tracking & tracing middels deze oplossing in te voeren. Maar na die twee proeven is het volgens Groen een beetje doodgebloed, mede door de impact van Covid.

Een breder partnerschip met Philips leidde in 2020 tot een nieuwe poging om PerformanceFlow in te zetten. Daarbij gingen Groen en de andere betrokkenen niet over één nacht ijs. Via een aantal interviews met medewerkers werd in kaart gebracht wat men dacht dat een track & trace systeem aan voordelen kon opleveren en waar behoeften lagen. De eerste proeven maakten duidelijk dat het systeem werkte en ook wat bij de uitrol ervan juist niet werkte.

Grotere doel digitalisering

Anders is dat PerformanceFlow ditmaal veel meer als logistiek systeem zal worden ingezet, niet een toepassing die het zoeken naar medische apparatuur vereenvoudigen kon. Ook de gebruiksvriendelijkheid van het systeem zal worden verbeterd. “Het grotere doel waar we hiermee naartoe werken is dat we de juiste middelen op het juiste moment op de juiste plek en bij de juiste mensen krijgen.”

Lees het hele interview met Jaap Groen in de eerstvolgende editie van ICT&health, die op 17 juni verschijnt.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?