Search
Close this search box.
Search

AVL wil belasting online test cognitieve problemen kankerpatiënten onderzoeken

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) wil onderzoeken of online testen minder belastend zijn om (de ernst van) cognitieve problemen na een behandeling voor kanker in kaast te brengen. Daarom is het in behandeling van kanker gespecialiseerde ziekenhuis op zoek naar deelnemers die moeten bepalen of online testen beter werken dan de klassieke papieren varianten.

Uit eerder onderzoek is volgens het AVL gebleken dat een deel van de kankerpatiënten cognitieve problemen ervaart na de behandeling van kanker. Om deze cognitieve problemen en de ernst ervan vast te stellen, wordt gebruik gemaakt van klassieke neuropsychologische tests. Een klassiek neuropsychologisch onderzoek is een schriftelijk onderzoek waarbij met tests gekeken wordt naar cognitieve functies zoals, geheugen, aandacht, concentratie en snelheid van informatieverwerking.

Onderzoek naar belasting online test

Deze klassieke neuropsychologische tests worden doorgaans als intensief ervaren, reden voor het AVL om te bekijken of online varianten minder belastend zijn. Voor het inzetten van nieuwe online tests zoekt het ziekenhuis 100 gezonde deelnemers als controlegroep die willen meedoen aan een onderzoek. Bij dit onderzoek wordt  een serie online neuropsychologische tests gebruikt die in 2014 door Heleen Feenstra zijn ontwikkeld voor kankerpatiënten in het Antoni van Leeuwenhoek.

Het doel was een nieuwe en voor de patiënt minder belastende manier ontwikkelen om verschillende aspecten van het cognitief functioneren te meten. Om deze nieuwe online testen goed te kunnen inzetten, onderzoekt het AVL nu of de resultaten vergelijkbaar zijn met klassieke neuropsychologische tests. Vrijwilligers kunnen zich tot 31 juli aanmelden via: neuropsychologie@nki.nl.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?