Award voor eerste draadloze smartphone braille toetsenbord

5 februari 2020
Hable
Innovatie
Nieuws

Het braille smartphone toetsenbord Hable is goed voorbeeld hoe digitale ontwikkelingen ingezet kunnen worden ter verbetering van het welzijn van, in dit geval blinde, mensen.

Letsel, blinden konden natuurlijk al langer smartphones gebruiken. De bediening en het invoeren van tekst gebeurt nu vaak via speech-to-text toepassingen. Het braille toetsenbord van Hable biedt blinden en slechtzienden meer privacy bij het appen en chatten. Omstanders kunnen niet meer meeluisteren. Daarnaast is typen betrouwbaarder dan het omzetten van spraak naar tekst.

Eerste braille toetsenbord voor smartphone

De Hable One is het eerste braille smartphone toetsenbord voor blinden ter wereld. De zes braille knoppen op het apparaat repliceren de braille taal. Ze worden gecombineerd met twee functieknoppen voor opdrachten zoals de spatiebalk, enter en backspace en voor het navigeren door de telefoon.

Hij kan aan de achterkant van een gewone smartphone worden bevestigd of los gebruikt worden. Het eerste model zal binnenkort op de markt komen. De ontwikkeling, en tests, daarvan worden momenteel afgerond.

De inzet van nieuwe, digitale, technologieen voor het verbeteren van het welzijn van blinden en slechtzienden is niet nieuw. Zo ontwikkelde Microsoft enkele jaren geleden de Seeing AI app. Een app die met behulp van de camera blinden en slechtzienden de wereld om zich heen 'zichtbaar' maakt.

Gooi naar Global GSE Award

Het winnen van de Nederlandse GSE Award betekent dat Hable in april ook uitgezonden wordt naar de internationale finale van de GSE Awards. Die vindt plaats in Kaapstad, in april van dit jaar. Daar gaan de Tu/e studenten de strijd aan met meer dan vijftig andere studentondernemers.