Search
Close this search box.
Search

Beeldportaal Twiin deze maand van start

VZVZ en Alphatron Medical hebben afgelopen vrijdag 1 mei het contract ondertekend om het Beeldportaal Twiin in te gaan vullen. In april werd de komst van het portaal al aangekondigd. Het doel van het beeldportaal is om een einde te maken aan het omslachtige gebruik van dvd’s om beelden en verslagen uit te wisselen.

Adriaan Blankenstein, voorzitter van de Raad van Bestuur VZVZ, en Harald Verloop, CEO Alphatron Medical Group BV, ondertekenden samen het contract, dat de basis vormt voor het beeldportaal. Zorginstellingen kunnen er vanaf medio mei gebruik van maken. Om na de coronacrisis en het gebruik van het tijdelijke Covid-19 portaal niet terug te hoeven vallen op dvd’s, is het Twiin-portaal tijdig gereed gekomen, aldus de initiatiefnemers. Het doel is om nog in 2020 alle ziekenhuizen aan te sluiten.

Versnelling Beeldportaal Twiin

Verloop overhandigde Blankenstein tijdens de ondertekening symbolisch de laatste dvd. Blankenstein complimenteerde het team achter het portaal met het zorgvuldige traject waarin toch versnelling heeft plaats kunnen vinden. Volgens Verloop is de samenwerking met het programma Twiin, en alle partijen waar Twiin uit bestaat, zeer waardevol in het realiseren van een brede samenwerking onder de ziekenhuizen. Wanneer mensen perfectie nastreven in een complexe omgeving is de eenvoudige oplossing vaak het juiste antwoord.

Blankenstein (VZVZ), noemde afgelopen april het Twiin-portaal in deze tijd extra belangrijk omdat veel uitgestelde zorg straks op een andere locatie uitgevoerd zal worden. “Zorgverleners moeten snel en veilig relevante beelden en verslagen op kunnen vragen over de patiënt.” Door de coronacrisis is er een stuwmeer aan uitgestelde doorverwijzingen voor behandelingen en uitgestelde behandelingen zelf.

Heropstarten reguliere zorg

Deze reguliere zorg wordt de komende maanden geleidelijk heropgestart onder regie van toezichthouder NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). Nieuwe data van de NZa liet begin mei zien dat de reguliere ziekenhuis- en huisartsenzorg enigszins normaliseert. De verwijzingen door huisartsen naar medisch specialisten nemen weer toe. Het aantal spoedverwijzingen is, met uitzondering van de kindergeneeskunde, bijna terug op het niveau van voor de coronacrisis.

Binnen Twiin werken tien partijen sinds 2018 samen: beheerders van digitale infrastructuren, regionale netwerken, beroepsverenigingen in de zorg en brancheverenigingen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) stelde als koepel van zorgverzekeraars het eerste deel van het programma te financieren. De initiatiefnemers vinden het programma nodig voor eenvoudige en veilige gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en met de patiënt.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Mayo Clinic
Nieuwe Solutions Studio wil katalysator zijn in zorgtransitie
Volg jij ons al?