Search
Close this search box.
Search

Beppie helpt corona-eenzaamheid te voorkomen

De contactbeperkende maatregelen die nu gelden, hebben een bijzonder grote impact op de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen. Bezoek is niet al vele weken niet toegestaan en daardoor is corona-eenzaamheid een serieus fenomeen aan het worden. Om het contact tussen bewoners van deze zorginstellingen en hun familie en geliefden te vergemakkelijken is Beppie ontwikkeld: een apparaat waarmee ansichtkaarten worden omgezet in appjes en andersom.

Beppie is een afstudeerproject van Joran van de Sluis voor de Universiteit van Twente bij Nedap. De eerste ‘Beppie’ is onlangs geplaatst bij Zorggroep Manna en morgen bij De Posten in Enschede. Het app- en ansichtkaartapparaat moet een bijdrage kunnen leveren om de zogenoemde corona-eenzaamheid terug te dringen.

“Wij hebben samen met De Posten onderzocht welke toegevoegde waarde technologie kan hebben voor de ouderen in deze zorginstelling. De belangrijkste problemen bleken het toenemen van eenzaamheid en het omgaan met technologie”, aldus Joran. Corona-eenzaamheid is de nieuwste vorm van

Beppie: de app brievenbus

Het is een kleine brievenbus die in een verpleeg- of verzorgingshuis geplaatst wordt. Familieleden kunnen met de Telegram-app (een alternatief voor WhatsApp) een appje naar hun moeder, vader, opa of oma in het verzorgingshuis sturen. Vervolgens wordt dat appje door Beppie als een fysieke ansichtkaart uitgeprint en bezorgd bij de ontvanger.

Die kan daar dan weer een boodschap voor de afzender op schrijven en het kaartje terug in de ‘Beppie brievenbus’ stoppen. Daar wordt de ansichtkaart gescand en als appje met foto naar de oorspronkelijke afzender teruggestuurd.

Ouderen en technologie

De bedenker van Beppie vermoedde dat moeite met het kunnen omgaan met technologie en de eenzaamheid waar steeds meer ouderen in verpleeg- en verzorgingstehuizen last van hebben aan elkaar gerelateerd zijn. “Jongeren communiceren liever via het internet, terwijl ouderen liever bellen of een kaartje krijgen en schrijven. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar iets wat voor alle partijen vertrouwd voelt. Beppie was de uitkomst”, zegt Joran.

Dat er een relatie is tussen de vereenzaming van ouderen en het moeilijk kunnen omgaan met nieuwe technologie is de afgelopen jaren al meerdere keren onderzocht. Gelukkig zijn er ook al diverse initiatieven ontwikkeld en uitgerold die dit probleem aanpakken. Daarbij ligt de focus vooral op het digitaal vaardiger maken van ouderen en het ontwikkelen van apps, games en andere digitale tools om contact met familie en vrienden te bevorderen en eenzaamheid terug te dringen.

Beppie is ontwikkeld onder de vlag van Nedap. Zij bedenken en produceren technologische oplossingen, met name binnen de GGZ, ouderen- en gehandicaptenzorg. “We hopen dat Beppie een brug slaat tussen generaties en zal bijdragen aan het terugdringen van de eenzaamheid onder ouderen in Nederland,” aldus Jan Hendrik Croockewit van Nedap.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?