Search
Close this search box.
Search

Beweegcirkel nu ook in digitale vorm beschikbaar

Dat regelmatig bewegen goed is voor de gezondheid behoeft geen uitleg meer. Behalve dat het goed is voor je conditie kan meer bewegen ook ziekte helpen voorkomen. Voor zorgprofessionals is het nogal eens een uitdaging om patiënten en cliënten in beweging te krijgen. Daarvoor ontwikkelde het Kenniscentrum Sport & Bewegen de Beweegcirkel. Een fysieke tool waarvan nu ook in een digitale variant beschikbaar is.

Waar het aansporen van mensen om meer te bewegen vroeger voorbehouden was aan met name fysiotherapeuten en sportinstructeurs, maakt bewegen vandaag de dag steeds vaker onderdeel uit van behandelingen die door zorgverleners in de eerste en tweede lijn voorgeschreven worden. De beweegcirkel is een van oorsprong fysiek hulpmiddel, gebaseerd op de beweegrichtlijnen van De Gezondheidsraad, waarmee zorgverleners inzicht krijgen in het beweeggedrag van hun cliënten. Dat maakt het voeren van het gesprek met de patiënt over (on)voldoende bewegen een stuk eenvoudiger.

Digitale beweegcirkel

De digitale variant van de beweegcirkel die nu beschikbaar is, biedt nog meer voordelen. Het feit dat de beweegcirkel daardoor ook te gebruiken is tijdens digitale consulten is, gezien de coronacrisis en alle (contact)beperkende maatregelen, is in deze tijd meteen niet het minste.

Met de digitale beweegcirkel kunnen zorgverleners alle beweegcirkels van hun patiënten op één centrale plek bekijken en analyseren. Patiënten kunnen online hun eigen beweegcirkel op elke gewenst moment inzien.

Beweegrichtlijnen

De beweegrichtlijnen waarop de cirkel gebaseerd is, zijn in 2017 samengesteld door De Gezondheidsraad. Deze richtlijnen waren het resultaat een uitgebreide analyse van al het bestaande onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen. De beweegcirkel bevat vijf stappen. Het doorlopen van deze stappen geeft inzicht in het huidige beweeggedrag, helpt plannen te maken om meer te bewegen en helpt om dat vervolgens ook vol te houden.

Stap 1: Wat doe jij op een dag?
Stap 2: Welke beweegactiviteiten kun je doen?
Stap 3: Wat past in jouw dag?
Stap 4: Ga ervoor!
Stap 5: Welke vervolgstap zet jij?

https://www.youtube.com/watch?v=AG0UkYku4XE
Informatieve video over de beweegcirkel

De ervaring heeft inmiddels geleerd dat de cirkel door veel verschillende professionals wordt ingezet. Meer informatie over de cirkel, in fysieke en digitale variant, is hier te vinden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?