Search
Close this search box.
Search

Bewindslieden VWS: ‘koude’ technologie helpt bij ‘warme’ zorg

ICT gaat de menselijke zorg breed ondersteunen. Dat geloven de nog relatief nieuwe zorgministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis. Ze zijn bereid de handen uit de mouwen te steken om innovaties en de implementatie ervan in de praktijk te stimuleren. Want: ook in de zorg wordt digitaal het nieuwe normaal.

Technologie gaat volgens minister Hugo de Jonge (VWS) helpen de zorg in te richten zoals we het eigenlijk zouden willen. “Tien jaar geleden waren de technologische ontwikkelingen nog niet zo ver dat dit ook inderdaad kon. Nu, met draadloos internet en smartphones, kunnen we opeens ons werk écht rond de patiënt organiseren, waar en wanneer het de patiënt zelf uitkomt. Koude’ technologie gaat bijdragen aan ‘warme’ persoonlijke zorg.”

Zorg loopt achter met technologie

Momenteel loopt de sector nog achter bij de inzet van technologie, ziet Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg & Sport. “Dat we digitaal een afspraak maken om ons paspoort bij de gemeente op te halen, vinden we heel gewoon. Maar de meeste artsen bellen we nog voor een afspraak. De mogelijkheden zijn er, nu nog het benutten ervan. Voorbeelden zijn er oneindig, denk aan 3D-geprinte medicijnen.”

Ook staatssecretaris Paul Blokhuis vindt dat de zorgsector met zijn tijd mee moet blijven gaan. Zijn focus ligt daarbij op de geestelijke gezondheidszorg, waar hij onder meer streeft naar een programma om gegevensportalen van ggz-instellingen sneller voor cliënten te ontsluiten (VIPP-GGZ). “Daar is al aangetoond dat een behandeling die deels door technologie wordt ondersteund, tot betere resultaten kan leiden.”

ICT geen keuze maar noodzaak

Het gebruik van ICT-toepassingen in de zorg is niet zozeer een keuze, maar pure noodzaak gezien het vergrijzing én verwachte tekort aan werknemers in de sector, stellen de drie bewindslieden. “We moeten de zorg zo slim mogelijk inrichten en overbodig werk zien te voorkomen. Daarbij staat voorop dat mensen de best mogelijke zorg op het juiste tijdstip en de juiste plaats moeten kunnen ontvangen.”

Om e-health beter te implementeren wil VWS het voor iedereen aantrekkelijker maken om de stap naar innovatieve technologie in de zorg te zetten. “Bijvoorbeeld door goede initiatieven in de schijnwerpers te zetten zodat anderen geïnspireerd raken en deze zelf ook overnemen,” licht minister Bruins toe. “We vinden vaak liever het wiel nog een keer uit zodat het ons eigen wiel is, dan dat we iets van de buren overnemen.” Dit laatste kan onder meer via de ‘Health Deals’: afspraken waarin zorgverleners, patiënten, verzekeraars en bedrijven gezamenlijk met de overheid optrekken om innovatie in de zorg te stimuleren.

Meer weten: lees het complete interview met de drie bewindslieden in het op 17 april uitgekomen ICT&health 2. Kijk hier voor soorten abonnementen.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?