Binnenkort mensenbotten vervangen met een 3D geprinte replica?

30 september 2016
Nieuws
Het haalt veel van de huidige tekortkomingen weg, leggen onderzoekers uit in Science Translational Medicine. Het nieuwe materiaal is sterk, elastisch en helpt het lichaam uit zichzelf nieuw bot te produceren. Maar de belangrijkste eigenschap; het materiaal is niet broos, waardoor chirurgen kunnen snijden zonder dat het afbrokkelt, een veel voorkomend probleem bij huidige synthetische botmaterialen.

De onderzoekers gebruikten de juiste combinatie van basismaterialen en printten bij kamertemperatuur, in plaats van warmte of lasers te gebruiken, zo vertelt Ramille Shah, hoofdonderzoeker en wetenschapper in biomaterialen aan de Northwestern University.

Het droogt niet uit!

Shah's team voegde een polymeer genaamd polycaprolacton toe aan hydroxyapatiet, een bioactief mineraal die gewoonlijk gebruikt wordt in pogingen om bot te regenereren. Het team gebruikte een 3D techniek gebaseerd op een unieke combinatie van 3 solvents. Daarbij hebben we de microstructuur van de inkt verbeterd, zegt Shah. "Het zorgt ervoor dat het niet direct uitdroogt. Het is een beetje nat waardoor elke laag aan de vorige blijft kleven, "voegt ze eraan toe. Zij noemen het materiaal "hyperelastic bone".

Het geprinte materiaal integreert uitstekend in het lichaam van de dieren, bleek tijdens het onderzoek met de rat en de aap. het immuunsysteem van de dieren viel het implantaat niet aan en bloedvaten groeiden snel in het poreuze materiaal. De lichaamseigen cellen zullen naar verwachting nieuw weefsel gaan regenereren en het synthetische implantaat vervangen. Het ingebrachte materiaal zal mettertijd afbreekbaar is de verwachting.

Deze bevindingen zouden zeer gunstig kunnen zijn voor kinderen die bottransplantaten nodig hebben, omdat het materiaal in wezen met het kind meegroeit, zegt Adam Jakus, mede-auteur van het rapport.

Voordat het kan worden getest op mensen, vereist het echter nog meer testen en ontwikkeling. Shah wil binnen vijf jaar met klinische proeven op mensen beginnen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft 3D-geprinte materialen voor bottransplantatie nog niet goedgekeurd, zegt Jakus. Ze hopen dat "hyperelastic bone" het eerste zal worden.