Search
Close this search box.
Search

BioHackers zoeken grenzen op – Nieuwsoverzicht van 19 november

Deze donderdag ook nog: FDA vraagt om input over mHealth in studies. Deel dit via Social Media: #eHealth en #icthealth

Biohackers zoeken grenzen op

´Ceci n’est pas un E coli.´is de tekst die vaag zichtbaar is op een petrischaaltje. Maar dat klopt niet: het is wel degelijk E coli, maar dan zo gemodificeerd dat het deze tekst weergeeft. Hackers hebben een nieuw speeltje gevonden. Hun hardware? Micro-organismen. Hun software? DNA. 

Een van hen is Mike Flanagan, maker van het ‘kunstwerkje’ van E Coli. Tegenover de Guardian vertelt hij: "Mensen hebben nog steeds het idee dat bacteriën slecht zijn, dat ze je ziek maken. In de verkeerde omstandigheden en de verkeerde bacterie klopt dat ook. Maar dat is net zoiets als zeggen dat alle Amerikanen slecht zijn omdat er een klein deel de wet overtreedt en slechte dingen doet."

Volgens Flanagan zijn de mogelijkheden eindeloos. In therorie kun je organismen zo programmeren dat ze allerlei dingen kunnen, waaronder levens redden. In ieder geval is het aanpassen van organismen voor een kleine gemeenschap nu – net als eerder bij het internet – een ‘democratisch recht’ geworden om mee te kunnen denken en doen.

FDA vraagt om input over mHealth in klinische studies

De Food and Drug Administration heeft in een aankondiging gevraagd om input van stakeholders over de vraag wat mHealth kan betekenen bij klinische studies. De FDA richt zich op verschillende vraagstukken, waaronder het verbeteren van de betrokkenheid van consumenten en het identificeren van barrières die sommige groepen ervan weerhouden om mee te doen.

De FDA bekijkt ook projecten die data verzamelen van allerlei apparaten – het ‘BYOD model voor klinische studies’. Daarnaast zijn ze geïnteresseerd in pogingen van onderzoekers om contact te leggen en te werken met deelnemers die niet of nauwelijks met een computer kunnen omgaan of beperkte toegang hebben tot mobiele technologieën.

De FDA geeft de stakeholders tot 28 december de tijd om te reageren.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?