Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Biopteerrobot combineert echo-beelden met MRI-scan

In het St. Antonius Ziekenhuis is onlangs een zogenoemde biopteerrobot in gebruik genomen. De robot, de Mona Lisa genaamd, is een aanvulling op de twee Da Vinci robots van het ziekenhuis. Mona Lisa kan het afnemen van een biopt van verdacht weefsel een stuk nauwkeuriger uitgevoerd worden. Dat gebeurt door echo-beelden en MRI-scans te combineren. Daardoor wordt het proces voor het stellen van de diagnose prostaatkanker verbeterd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De biopteerrobot kan, door gebruik te maken van zowel echo-beelden als een eerder gemaakte MRI-scan, de bioptienaald veel nauwkeuriger positioneren. Echo-beelden tonen exact aan waar de naald zich bevindt, maar daarop is het verdachte weefsel, waarvan een biopt genomen moet worden, niet goed zichtbaar. Daarvoor wordt de MRI-scan gebruikt.

Biopteerrobot herkent verdacht weefsel

De robot bepaalt aan de hand van de echo-beelden en de MRI-scan de precieze plek voor het nemen van een biopt. De naald wordt door de robot exact naar de juiste plek geleid, waarna het nemen van de biopt nog slechts een kwestie van ‘een druk op de knop’ is.

De arts krijgt tijdens het proces een gecombineerd beeld te zien waarop zowel de naald en het verdachte weefsel getoond worden. Daarmee kan de robot de bioptienaald dan exact ‘in’ het verdachte weefsel gepositioneerd worden. “Mona Lisa levert ons het beste van twee werelden”, vertelt uroloog Harm van Melick.

Eerste in Nederland

Op dit moment is het St. Antonius nog het enige Nederlandse ziekenhuis, en een van de tien ziekenhuizen wereldwijd, waar de Mona Lisa biopteerrobot ingezet wordt. “De fabrikant heeft ons voor de pilot uitgekozen omdat wij veel ervaring hebben met het biopteren en behandelen van prostaatkanker”, aldus Van Melick. De komende periode wordt bepaald of het ziekenhuis de robot definitief zal aanschaffen. Daarvoor wordt onder andere gekeken naar het rendement van de eventuele investering.

De keuze voor het St. Antonius als pilot-omgeving voor de biopteerrobot is onder andere gemaakt vanwege het feit dat het ziekenhuis een van de grootste behandelcentra voor prostaatkanker in ons land huisvest. Jaarlijks worden bijna 2000 MRI scans van de prostaat gemaakt en nemen urologen bij circa 700 mannen met verdenking op prostaatkanker biopten weg.

“Met dit apparaat is er meer kans op een betrouwbare uitslag. Je wilt niet dat je kwaadaardig weefsel mist, terwijl het er wel zit. Dan krijg je een vals-negatieve uitslag en behandel je de patiënt niet optimaal”, zo besluit Van Melick.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen